fbpx

Правен прецедент – до 6 години затвор грозят мъж от Бургас, лекувал се с марихуана (видео)

Снимка: „Канал 3“

Правен прецедент в Бургас. Става въпрос за дело за притежание на марихуана с медицинска цел, съобщава „Канал 3“.

44-годишният Васил Тончовски е инвалид след тежка автомобилна катастрофа, претърпяна преди 10 години. От няколко години Васко вече не е в инвалидна количка. Прави опити да проходи и да работи.  Живее с 223 лева инвалидна пенсия, която стига само за храна и памперси и далеч не достига за лекарства. За да облекчи болките си, той ползва специално приготвено масло от марихуана. Заради това обаче Васил е подведен под отговорност. За притежание на 55 грама марихуана.

„За мен това вещество е моят живот. Това ми помага на болките, които имам. Аз съм с много операции и за да нямам такива болки аз подържащо си взимам всеки ден масло. Когато нямам масло не е живот за мен. Това е моя аспирин, не знам как да го наричам, моето лекарство”, заяви пред Канал 3 Васил Тончовски.

За маслото Васил е научил от своя приятел Дмитрий. 31-годишният мъж е диагностициран с рядка левкемия, която лекува именно с марихуана.

„Просто аз започнах да употребявам маслото и бяха ми направили осем курса химиотерапия. Но аз от първия крус влязох в пълна ремисия, от там последва лека запечатваща химиотерапия и ми напрвиха трансплантация. Дори по време на трансплантацията употребявах маслото и вижте ме след година и осем месеца”, разказва Дмитрий Димитров.

Ако бъде признат за виновен, обаче Васил може да получи от 1 до 6 години затвор, заради обременено съдебно минало. А ако лекарството му бъде спряно, за Васил друг заместител няма.

„Смърт. Това е. Няма друг заместител. Лечение с много лекарства, които само разбиват вътрешностите, не е живот това. Аз съм избрал алтернативната медицина, искам да живея. Не искам толкова млад да си умра”, категоричен е Васил Тончовски.

Билал Бърноуи – приятел на Васил, пък допълва:

„В неговото му състояние просто е безумно да влезе в затвора, тъй като по този начин той си приема медицината. Живот и здраве очакваме да проходи отново”.

Защитата на Васил Тончовски иска изготвянето на комплексна екпертиза от невролог, уролог, психиатър и физиотерапевт. Тя трябва да даде обяснение и как марихуаната подобрява състоянието му.

„Прецедент е, но не е единствен прецедент. В България има и други такива случаи. Аз очаквам все повече и повече подобни случаи да се появяват”, коментира адвокат Радослав Николов.

Според защитата изход от създалата се ситуация би могъл да бъде намерен, ако Министерството на здравеопазването издаде на Васил разрешително за притежание на 50 грама марихуана за медицински цели.

Процесът продължава през октомври.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!