fbpx

По-широки или по-тесни гуми през зимата? (видео)

 

automedia.investor.bg

Какво отличава зимните от всесезонните, и кога имате нужда от тях
Всяка есен няколко милиона шофьори в България се изправят пред една и съща дилема: да инвестират ли в зимни гуми.
МНОЗИНА СА УБЕДЕНИ, че така наречените всесезонни гуми са точно това – универсално решение, което върши работа през всички сезони. Това е абсолютно вярно, ако карате само в града, не ходите по планини и сте склонни да се откажете от колата, когато вали сняг или улиците са заледени. Но във всякакви други условия разликата между всесезонната и зимната гума е поне 20% повече сцепление – а 20 процента е разликата между това да завиете или спрете навреме, или да се бухнете в крайпътната пряспа.

По-широки или по-тесни гуми през зимата?

ЗАЩО Е ТАКА? Защо производителите, въоръжени с всички средства на модерната наука, все така не могат да направят гума, която да работи еднакво добре по всяко време?

ОТГОВОРЪТ Е МНОГО ПРОСТ: защото ние искаме от гумите си взаимоизключващи се неща. Искаме да са достатъчно твърди, за да понасят високи скорости и да се износват бавно. Но искаме и да са достатъчно меки, за да имат максимално добро сцепление с асфалта. Искаме да имат максимално голяма контактна повърхност на сухо, но и достатъчно големи канали да отвеждат водата и кишата, когато вали. Това е същото като да поискате обувка, която да става за плажа, за планината и за маратонско бягане. Съвременната технология може да ви предложи разумен компромис между тези неща. Но все пак той си остава компромис.

ВСЕСЕЗОННИТЕ ГУМИ СА ОТЛИЧНО РЕШЕНИЕ за страни като съседна Гърция. Но за България с нейните континентални зими ползването им в сняг и лед е рисковано.
Нека обаче първо видим какви са основните разлики.

НЯКОИ ЛИЧАТ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД: всесезонната има малко по-проста структура на протектора и по-дълбоки канали за отвеждане на вода.
Зимната има несравнимо повече ламели – и всеки е замислен така, че да дава максимум сцепление при разнопосочни сили. Каналите тук са проектирани така, че да събират снега, и често дъната им са полирани, за да го изхвърлят по-лесно настрани.

Всесезонна (вляво) срещу зимна гума. Структурата на протектора при зимната е значително по-сложна, за да осигури не само по-добро спиране, но и повече защита срещу странично поднасяне. Снимка Continental

ВСЕКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ си има и свои оригинални решения, като например тази система за отвеждане на вода при Continental Winter Contact. Идеята е, че от самото триене между гумите и леда най-горният му слой се стопява и образува воден пласт между гумата и повърхността. Тези канали под протектора са специално замислени да отведат тази влага, преди да ви е подхлъзнала.
В същото време гумата дава максимално голяма контактна повърхност, която при летните й аналози е намалена от каналите.

МЕЖДУ ДРУГОТО ЕКСПЕРТИТЕ съветват да ползвате малко по-широки гуми през зимата, отколкото през лятото. Вярно е, че по-голямата ширина влошава представянето върху пресен, неутъпкан сняг, и прави гумата малко по-податлива на аквапланинг. Но за сметка на това тя има чувствително повече сцепление на сух път, на утъпкан сняг или на лед, и спира по-добре на мокро.

В следващата част на „Визия Нула“ ще се спрем и на невидимите разлики между зимните и всесезонните гуми – тоест на химическия им състав.

По тесните гуми имат по голямо сцепление.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!