fbpx

По-кратките тренировки са по-полезни

www.obekti.bg

Тренировките и свалянето на килограми безспорно са две зависещи едно от друго занимания. И ако досега смятахме, че желаният резултат се постига с продължителни и натоварващи упражнения, това проучване дава зелена светлина на друга теория. Оказва се, че по-добър ефект можем да постигнем с тренировки, изискващи по-малки усилия.

Изследването показало, че здрави мъже с умерено наднормено тегло свалят повече килограми, тренирайки по половин час на ден, за разлика от тези, които се натоварват два пъти повече. Тази част от участниците, които тичали, карали колело или гребали с лодка в продължение на 30 минути дневно сваляли средно по 3,7 кг. в продължение на три месеца. От друга страна, хората, които горели калории по един час на ден, свалили едва 2,7 кг. – твърде слаб резултат според американското издание Journal of Physiology.

Изследователите от Копенхагенския университет нямат отговор за този парадокс. Вероятна причина е, че хората, които тренират повече, се хранят повече в сравнение с тези, които се натоварват едва по половин час.

Сега ученият Мадс Розенкилд иска да изучи ползите от комбинирането на физически упражнения с ежедневното пътуване. „Интересно е да се проучи тренирането като форма на придвижване. Самите тренировки са чудесни за физическото и психическото здраве. Проблемът е, че това отнема време. Само ако можехме да накараме хората да спортуват, докато отиват на работа, например, бихме спечелили половината битка”, споделя Розенкилд.

Министерството на здравеопазването препоръчва възрастните да отделят по час и 15 минути на седмица за интензивни упражнения като тичане или играене на футбол, примерно. Друга възможност е два часа и половина, прекарни в по-леки упражнения – като бързо ходене. Не на последно място се препоръчва два пъти седмично да спортуваме, за да укрепваме мускулите си.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

Hell's kitchen
Симона и Митко се събраха в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Драмата и междуличностните отношения взеха връх в Кухнята на Ада. Вече не се обръща внимание толкова на готвенето. То в повечето случаи се оказва провал и при двата отбора. След един такъв неуспех на вечерна резервация от предаването си тръгна и Славейко, като сините останаха само трима. …

error: Content is protected !!