fbpx

Появи се още един кандидат за българския бизнес на ЧЕЗ

www.expert.bg

Чешката енергийна компания ЧЕЗ е стартирала разговори за продажба на българския си бизнес с трети купувач. Това пише в. „24 часа“, позовавайки се на потвърждение на новина от чешкото издание „Лидове новини“.

Според информацията новината е потвърдена от вицепрезидента на ЧЕЗ Томаш Плескач. Не е ясно обаче кой е новият кандидат, но се очаква той да подаде конкретна оферта през април, когато това ще направи и вторият кандидат „Индия Пауър“. Досега за „Индия Пауър“ се знаеше, че дава повече пари от Гинка Върбакова, но с условие да ги плати за по-дълъг период от време. В края на миналата година излезе информация, че индийската компания е предложила 355 млн. евро за българския бизнес на ЧЕЗ, но с условие изплащането да стане за 5 години, което всъщност понижава цената до между 317 – 333 млн. евро, по изчисления на ЧЕЗ. Неофициално е известно, че „Инерком България“ е дала оферта за 342 млн. евро, с по-малък срок за плащане, като вече излезе информация, че става въпрос за 9 месеца след окончателното оформяне на документите.

„В актуалния момент имаме един подписан договор и двама кандидати. Ще разберем какво ни чака в близките седмици и месеци. Тогава ще можем да оценим и другите две оферти, които, предполагам, ще получим. Според това какво пише в тях ще вземем решение или ще продължим с един от тези двама кандидати в ексклузивна фаза към подписване на нов договор. Това би означавало да изключим старите кандидати“, добави Плескач. Той обаче уточнява, че „Инерком България“ все още е в играта, но компанията трябва да преодолее отказа на КЗК за сделката по придобиването на ЧЕЗ в България. Делото по отказа е насрочено за разглеждане през май.

Както е добре известно, засега сделката между ЧЕЗ и „Инерком България“ е блокирана заради решение на КЗК за евентуален бъдещ монопол в сектора на ВЕИ, ако двете компании се слеят. Решението от 29 страници на КЗК показва, че според комисията фотоволтаичният пазар в България през 2017 година е бил от 1043 мегавата. Комисията се позовава на Доклад за дейността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Пак според същите данни, „Инерком България“ притежава 6 фотоволтаични централи (бел. ред. – само в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) – „Улер 2009“, „Еко-Строй Инженеринг“, „Евро Бетон“, „Диана Хънт“, „Риал Стейтс“ и „Риал Стейтс 2“. По данни на ЕСО самата компания общата мощност на тези централи е 21,348 мегавата. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа – „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, която е с мощност „под 5 мегавата“ – КЗК го казва в решението си! Според ЕСО става въпрос за 4,879 мегавата. Така общо говорим за около 26 мегавата мощност при 1043 мегавата пазар по официални данни.

Във вторник в Прага ЧЕЗ представи финансовите си резултати – печалбата на компанията миналата година е паднала с 45% до 10,5 млрд. чешки крони. Голямата разлика се дължала на продажбата на унгарската група MOL, която се осъществи през 2017 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!