fbpx

Посред нощ социалният министър сподели за повишаване на заплатите у нас и…

Бисер Петков честити 1 май на всички трудещи се българи
„Уважаеми хора на труда, За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод 1 май – Международния ден на труда. На този ден празнуваме солидарността на хората, които се трудят, създавайки блага за себе си или за другите хора. Историята на празника е свързана с международното социално движение от 19 век и работническите протести за зачитането на социалните права на трудещите се. В България 1 май е официален празник от 1939 г.“, това написа социалният министър Бисер Петков. „Честването на Международния ден на труда традиционно поставя във фокуса на общественото внимание въпроса за достойното заплащане, пише „Блиц“.

Темата за увеличението на доходите чрез повишаване на заетостта и производителността на труда е приоритет и за правителството. В началото на третата година от мандата на кабинета уверено мога да заявя, че активно работим за постигането на тази цел и резултатите са налице.

Данните на Националния статистически институт показват, че през 2018 г. заетостта в България се е увеличила до рекордните 72,4% за възрастовата група 20-64 години. В същото време безработицата се понижи до 5,2%, което е исторически най-ниското й ниво. Паралелно с това усилията ни са насочени към реално повишаване на доходите и стандарта на живот на работещите. За постигане на тази цел Правителството провежда последователна политика за ускорено нарастване на размера на минималната работна заплата, чието повишение е фактор за намаляване на бедността сред работещите. От началото на 2019 г. нейният размер беше увеличен от 510 лв. на 560 лв., което бележи ръст с почти 10% спрямо 2018 г. и с 21,7% в сравнение с 2017 г. По-високият размер на минималната работна заплата повишава доходите на над 450 000 работещи. Към края на 2018 г. средната заплата в страната достигна 1135 лв., което е ръст с близо 10% на годишна база. Във връзка с динамично настъпващите промени в света на труда активно работим заедно със социалните партньори за усъвършенстване на трудовото законодателство.

Новата реалност налага необходимостта от по-нататъшно развитие на индустриалните отношения и прилагане на подход, основаващ се на взаимно признаване и приемане на интересите на работниците за достоен труд, наред със стратегическите интереси на бизнеса. Само по този начин ще се намерят балансирани и устойчиви решения за преодоляване на основните предизвикателства, пред които сме изправени – запазване на заетостта, усъвършенстване на колективното договаряне, подобряване на условията на труд, достойно му заплащане, повишаването на квалификацията и производителността на работната сила и увеличаването на конкурентоспособността на предприятията.

Ето защо е необходимо да се възползваме от възможностите, предоставени от настъпващите промени, за да осигурим икономическа сигурност, равни възможности, социална справедливост и достойни условия на труд за всички работещи. Пожелавам на всички трудещи се българи много здраве, оптимизъм и удовлетворение от работата! Нека се обединим в добри дела и да уважаваме труда на всеки от нас! Честит празник!“, написа още министърът на труда и социалната политика.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!