fbpx

Порожанов: МВР разследва дали няма умишлено заразяване на животни

Зоната за наблюдение за чумата по дребните преживни животни ще се разшири до 20 километра, от сегашните 10 километра, и в тези региони непрекъснато ще се взимат проби от животните. Освен това МВР разглежда версия за умишлено заразяване. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов, който уточни пред БНТ, че целта е да се види има ли разпространение на болестта, съобщава actualno.com

Заразяването може да стане чрез нелегален внос на болни животни и по-рядко от хора, които са били в региона и не са обеззаразени, каза Порожанов и допълни, че МВР работи и по версия за умишлено заразяване. Не беше обаче зададен въпрос относно видеа как точно се загробват животните и дали се спазват всички процедури, за да няма разпространение на зараза.

Втори проби трябва да бъдат взети и от стадото на Ана Петрова и Тошко Димитров от Болярово, категоричен беше той. Тяхното стопанство е отделено от Шарково и Болярово и ако втората проба покаже, че няма болни животни, те ще бъдат оставени под контрол.

Непрекъснат контрол трябва и ще се извършва, каза той и призова фермерите да пускат ветеринарите до стадата си. Порожанов е убеден, че БАБХ са свършили своята работа при взимането на пробите от стадата.Според Порожанов чумата е дошла от Турция, където има над 700 огнища. Там животните се ваксинират с ваксина, която не е разрешена за употреба с ЕС. Използването на тази ваксина ще доведе до забрана за търговия на месо и продукти от животните от цялата страна, каквато има и за продуктите от Турция.

 

Няма да ни е леко, прогнозира земеделският министър по повод развитието на заболяването, както и за заплахата от африканска чума по свинете, идваща от съседните страни.

В Странджа има 22 положителни проби за болестта, потвърдени и от френската лаборатория CIRAD. Разпространението на чумата ще създаде икономически загуби за целия сектор на овцевъдството. В момента в седем общини има забрана за търговия с мляко и месо. Стопаните от тези райони могат да продадат продукцията, но при специални условия – само в региона и със специална щампа. Тези стопани също ще бъдат компенсирани за икономическите щети, които търпят – по общо 62 лева на животно.

Собствениците на умъртвени животни ще получат по 190 лева, което над пазарната цена, каза Порожанов. По казуса с баба Дора той обясни, че е уредил да ѝ бъде предоставено и едно стадо от 100 кози от Карловския балкан. Под емоцията на снимащите я камери, тя обаче е отказала, „защото нещо не била доволна“, заяви земеделският министър. Сега в региона предстои обеззаразяване – когато няма положителни проби в общините, ще падне и карантината и може да се възстановят стадата на стопаните.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!