fbpx

Помните ли Бургас преди 10 години? Върнете се по алеята на спомените и вижте как се е променил градът

Снимки флагман.бг

Как се е променил за 10 години Бургас? Днес Флагман.БГ отговаря на този въпрос визуално. На помощ се притичат архивни снимки от Google, които показват цялостната метаморфоза на града само за десетилетие. Няколко конкретни места са преобразени почти напълно.


2008 г.


2018 г.

През 2008 г. символът на Бургас – Мостът все още не бе ремонтиран, като долната платформа бе в стария си вид – бетонна плоча, която, проядена от морските вълни, имаше неравна и на места дори остра настилка, способна да пореже нечий бос крак.Стълбите все още бяха старите ръждиви конструкции, които създаваха у малките деца впечатление, че изкачвайки ги, могат да паднат.

Предположение, което не бе далеч от истината, тъй като многократно се е случвало там да се заклещва нечий крак. А като стана въпрос за това – помните ли страничното осветление, което на практика не съществуваше, а на негово място имаше опасни ями пълни със стъкла? Да, така изглеждаше символът на Бургас само преди 10 години.

Котвата със стълбището, което свързва на пряко Морската градина и Моста пък все още се строеше, като към януари 2008 г., тя все още не е била свързана с крайбрежната алея напълно.


2008 г.


2018 г.

Идва ред на Морска гара. Кой можеше да си представи преди 10 години, че това място ще стане любимо за бургазлии и туристи? Яхтеното пристанище съществуваше, да. В какъв вид е съвсем друг въпрос.

Нямаше помен от каквато и да е инфраструктура, а днешният вход бе (полу)затворен. Кой не си спомня рисковото пътуване по буните, само и само да се добере до фара в края на кея?

Бургаското пристанище бе избрано за снимки на мафиотския филм „Под прикритие“ именно заради страховития си вид. Днес това са само спомени, има свободен достъп, а ежедневно от там тръгват корабчетата за о-в Св.Анастасия, а и не само.

През 2008 г. островът бе дестинация само за смелите плувци и хора на морето. До стария затвор на Бургас се стигаше единствено и само с частни лодки или с… плуване.


2008 г.


2018 г.

Летище Бургас, което се намира край кв. Сарафово, също е претърпяло сериозни подобрения за последното десетилетие. Видно от снимките аеропортът не е имал функционална и естетически изградена инфраструктура за пътникопоток през 2008 г. Настилката на самата писта изглежда износена. Само 10 години по-късно всичко в района е променено и то за по-добре. И от птичи поглед личи, че новата сграда придава един значително по-модерен облик на аеропорта, а с него и на самия кв. Сарафово.


2008 г.


2018 г.

Сериозна промяна има и в самия център на Бургас. За 10 години той е преобразен. Е да, дупката на пл. „Тройката“ все още си е дупка, но промяната е сериозна. Помните ли как изглеждаше старата ул. „Александровска“? Асфалтът, който през летните месеци буквално се разтапяше под краката на бургазлии, плочките от 2 цвята, които малко или много се превръщаха в ледени пързалки в зимните месеци.

Паркингът на пл. „Св.св. Кирил и Методий“, изграден върху старите павета. Разбитият двор на училището със същото име, който немалко пъти е ставал причина за сериозни наранявания сред децата.

Днес, само десетилетие по-късно, всичко това е далечно минало. Пл. „Тройката“ е напълно обновен и въпреки че все пак си има своите недостатъци, вида му вече е значително по-модерен. От стария двор на училището няма помен – днес той е със специална настилка, която предотвратява наранявания, а паркингът пред самото училище вече е под земята – за пръв път от близо 30 години, за пл. „Св.св. Кирил и Методий“ може да се говори наистина като за площад.


2008 г.

Несъмнено най-сериозна метаморфоза е преживял най-големият бургаски комплекс – „Меден рудник“. Битакът днес е лош спомен с привкус на цигания. Той вече не съществува, а на негово място се простира най-новият бургаски булевард – „Ал.Г. Коджакафалията“, който играе ключова роля за облекчаването на трафика в ж.к. „Меден рудник“.

Само допреди 10 години там нямаше нищо повече от поляни, черен път, кал и мизерия. На практика бе възможно съвсем спокойно да се твърди, че в комплекса – между новата и старата част (селото), се е образваула една изцяло нова линия, която буквално „изникна“ в последните 10 години от нищото. През 2008 г. прави впечатление и че строежът на небезизвестния небостъргач изглежда все още не е започнал или е в начален стадии.

Каквото и да се каже за Бургас е факт, че за последните 10 години, градът се разрасна много и придоби  по-европейски вид. Не всичко е изрядно и има значителни проблеми, които предстои все още да бъдат разрешени, но не може да се отрече, че все пак нещо (и то никак не малко) се прави.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!