fbpx

Помилваният министър Петков пред протестиращите хора с увреждания: Държавата няма достатъчно ресурс

Изпълняването на исканията на хората с увреждания, които те поставят с протестите си под наслов „Системата ни убива“ изисква ангажирането на много голям финансов ресурс, който няма да се възприеме от обществото. Това каза в палатковия лагер на демонстрантите във Варна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той посети мястото, където от дни се събират хора с увреждания и техните родители, за да се запознае подробно с техните искания. Повечето от тях заявиха, че е нужна цялостна реформа в сферата. Конкретните искания обаче са породени от рязкото спадане на подкрепата от държавата за лицата, навършили пълнолетие.

„Налага се постоянно да ходим и да се молим. Философията на процеса трябва да се промени. Тези увреждания не са моментно състояние, те са за цял живот“, обясни една от майките, която подчерта пред министъра, че е задължително да има индивидуална оценка на всеки един от случаите. „Помощта трябва да компенсира увреждането, за да може човекът да е част от обществото“, каза още тя.

Друг родител пък постави въпроса за това, че един и същи закон се тълкува по различен начин от местните власти в различните региони на България.

Министър Петков обясни, че финансирането на грижата за лицата с увреждания е вече изцяло от бюджета. Точно за това поставя пречки пред приемането на изискванията, залегнали в проекта за Закон за личната помощ. Във всеки един от предлаганите варианти държавата трябва да осигури финансиране, което не ѝ е по силите.

Бисер Петков увери протестиращите, че заедно с вицепремиера Томислав Дончев, който отговоря за електронното управление, министерството му работи за създаване не единен регистър на хората с увреждания, което е друго главно тяхно искане. „На много маста има някаква информация, целта е да я съберем“, призна министърът.

По главния въпрос – необходимостта от цялостна реформа в системата за подпомагане на хората с увреждания, той коментира, че тя няма как да стане за месец-два, а изисква дълъг процес, в който трябва да се внимава да не се допускат грешки.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Най-харесваната двойка напусна „Един за друг“

Кадри Нова ТВ Една от най-харесваните двойки от романтичното риалити „Един за друг“ напусна предаването на крачка от финала. Дилян и Петя се изправиха на елиминации срещу Сияна и Светослав и решаващият глас за това дойде от хората, които те смятаха за свои най-добри приятели Галена и Петър. Петя повече …

Блиц Новини
Доктор Ненков: Трябва отношение на лекар към пациент

Кадри Нова ТВ Вече всички са свикнали където и да се появи д-р Мирослав Ненков да има забавни истории, вицове и много смях. Драмата с личният му лекар Атанас Пелтеков имат такива в излишък и разказаха някои от тях пред Лора Крумова. Идва пациент за консултация. Става въпрос за дама, …

Hell's kitchen
Царина: Имах силна вяра в себе си и възможностите си

Кадри Нова ТВ Царина въпреки, че остана на крачка от черната куртка стана любимка на феновете на Хелс китчън. Хоби готвачката успя да пребори конкуренти работили за големи ресторанти и доказали се професионалисти. След напускането й интереса към нея не стихва и сега я виждаме в собствената й кухня и …

error: Content is protected !!