fbpx

Помагат ли си българите в чужбина?

Снимка „Български новини“

Много хора смятат, че българите в чужбина не си помагат и не са отзивчиви към проблемите на сънародниците ни. Всички сме чували израза „бягай далеч от българи в чужбина“. Дали това е така? Нашият сънародник Любо Миланов, който от години живее в Мадрид, попита българите там какво мислят по въпроса, пише „Български новини“.

Българите в Испания са склонни да си помагат помежду си. Голяма част от тях са получили помощ от свой сънародник, други обаче отговарят, че са се справяли сами или им е помогнал испанец.

„Колкото са ми помагали, толкова и са ми вредили. Но предимно си помагаме“, казва един от нашите сънародници там.

Друг добавя: „Преди да дойда тук бях чувал, че не трябва да имам нищо общо с българи, че са лоши и от тях трябва да бягаш далеч. Не мисля, че е така“.

„Тук съм дошла благодарение на българи, работа съм си намерила пак благодарение на българи. Имам контакт с испанци, но българите сме си българи“, споделя една от живеещите в Мадрид от години.

Според Таня Митева, администратор на българската Facebook група „Българи в Испания“, българите си помагат и откликват на всеки зов за помощ.

На противоположното мнение обаче са други наши сънародници. Някои от тях смятат, че българинът винаги ще те дръпне надолу, ако види да се изкачваш. Но по-многобройни са тези, които вярват, че българинът винаги ще подаде ръка на свой, ако той потъва.

С коя българска черта ще се сблъскаме – донякъде е въпрос на късмет. Коя българска черта ще предложим – е въпрос на личен избор.

Всички наши сънародници обаче са на мнение, че в чужбина лесно няма. За да живееш добре навън трябва да работиш здраво, да спазваш правилата и да се доказваш ежедневно.

Най-много съм си патила от българи тук. Работила съм за български агенции който и с пари са ме завличали. Далече ако може от българи!

Късмет е ако попаднеш на българин ,който не е забравил от къде е тръгнал, има ги но рядко ? А иначе наистина далеко от българин ,много завист и злоба за съжеление !!!!!!!

Българинът е най-гнусното долно създание в Вселената…Слава Богу нямам допир ти такива Изроди!От 30 години и не искам да имам!

Това са останали черти все още от уравниловката при социализ”Ъ”ма.
Тогава се величаеше работническата класа , някои работници вземаха дори по-високо възнаграждение от инженерите . Интелигенцията дори беше описвана в идеологическите дисциплини, като утайка ли , като прослойка ли…не мога да си спомня, но тя трябваше да бъде ръководена от работническата класа , която се водеше за прогресивната, и имаше ръководна сила… Глупости на търкалета. И много още тъпотии. И тук бяха много изкривени нещата-малка държава по-лесно се осъществяваше тоталния контрол.
Но сега сред младото поколение ,живеещо в друга среда, тия грозни черти се срещат по-рядко.И всеки ,който го боли от тези прояви , нека да дава пример с по-добро поведение , да не прави трагедия, да проявява търпимост. Все пак сме българи. И никоя друга нация няма да ни приеме на 100%. За тях винаги ще сме чужди хора.

6 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

error: Content is protected !!