fbpx

Полша влезе в групата на 25-те развити страни

Икономиката на Полша беше призната за развита и страната стана първата от бившия социалстически блок, която влиза в групата на 25-те водещи икономики в света. Това стана, след като Варшава беше включена в нова категория на борсовия индекс FTSE Russell, пише „Капитал“. Също на 24 септември такава промяна извърши и Stoxx – операторът на индексите на Deutsche Boerse Group.

Това се случва за пръв път с държава от Източна Европа и близо 30 години след промените в Полша. Освен това за пръв път от близо 10 години страна се изкачва в този индекс на борсата в Лондон от групата на „напреднали развиващи се“ в тази на „развити“, пише Financial Times. Смяната в индексацията ще промени фундаментално инвеститорското отношение към Полша.

Критериите

FTSE Russell базира класификациите на държавите на регулаторната среда, качеството на капиталовите пазари и статута на пазара на деривати. Следователно повишението на класа на Полша до развит пазар ще повлияе положително на инвеститорското доверие в страната.

Според авторите на индекса Полша вече отговаря на същите стандарти като САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Япония, Австралия и др. В официалното съобщение се изтъква и колко добре е развита Варшавската фондова борса, на която се проведоха около една трета от първичните предлагания на акции в Европа през миналата година.

Преместването в индекса на развитите пазари освен това ще отвори Полша към изцяло нова група инвеститори и така ще създаде нови възможности за растеж на полските капиталови пазари.

Марек Дитл, президент на Варшавската борса, коментира, че това е „фундаментална промяна във възприятието за Полша сред глобалните инвеститори“. Общо 37 полски компании – от гиганти като PKO Bank Polski до малки като Lubelski Węgiel Bogdanka, попадат в индексите за развити пазари.

В същото време Полша остава в индекса на развиващите се пазари на американския индекс MSCI. По този начин към полските пазари ще проявяват интерес две групи инвеститори с доста различни портфолиота, което създава допълнителен потенциал за растеж.

Заслужена оценка

Новината не е изненада, тъй като решението на FTSE Russell да включи Полша в най-високата категория е от 29 септември 2017 г. На 11 май 2018 г. беше публикувана и Бяла книга и организирана конференция, посветена на промяната.

Полша е осмата по големина икономика в ЕС и ще бъде сред някои от най-динамичните развити икономики на FTSE. Страната е на четвърто място в ЕС по ръст на БВП на човек от населението (5.1% през второто тримесечие на 2018 г.). Инфлацията е ниска (2%), безработицата е 5.9%, а трите водещи рейтингови агенции ѝ дават висока оценка (А2 от Moody’s, А- от Fitch и ВВВ+ от S&P).

Около 87% от водещите в света инвестиционни фондове влагат в държави с най-развитите капиталови пазари. Според Варшавската борса досега е имало достъп до 12-13% от глобалния инвестиционен кешов пул, а от понеделник те станаха 100%, като за да се случи реално това, ще са нужни няколко години на допълнителна реорганизация.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!