fbpx

Политиците бягат от електронното гласуване и ограничават машинното. Защо?

www.bgonair.bg
Коментар на Ваня Нушева от “Прозрачност без граници“ и политическия анализатор проф. Михаил Константинов
6 месеца преди евроизборите въвеждането на машинното и електронното гласуване отново забуксува и скара управляващи и опозиция. Електронното гласуване със сигурност няма да се осъществи, а машинното ще бъде доста ограничено.

Програмният директор на “Прозрачност без граници“ Ваня Нушева акцентира върху нежеланието на политиците да включат машинното гласуване в изборния процес, тъй като по думите ѝ има редица предимства, едно от които е невъзможността за манипулиране на вота. Втората причина е, че е невъзможно да бъде осигурено машинно гласуване с преносими урни при хората, които гласуват вкъщи, посочи тя.

„1000 машини е имитация и отказ на въвеждане на машинно гласуване“, отбеляза Ваня Нушева в „България сутрин“.

Тя каза още, че електронното гласуване трябва да е сигурно и не трябва да отлагаме процеса за електронна идентификация. Но добави, че този вид гласуване създава риск от разширяване на възможностите за злоупотреби и натиск върху бедните и онеправдани избиратели.

Разумният вариант е да търсим електронно гласуване за българите в чужбина, смята Нушева.

„Къде в Европа се гласува с машини? В момента никъде! В Холандия имаше машинно гласуване, махнаха го. По българския закон не се премахва хартиеното гласуване никъде, което е логично, защото не всички хора имат тези умения. При това положение се получава съчетаване на недостатъци. Предимството като скорост и точност малко се губи“, обясни политическият анализатор проф. Михаил Константинов, който е част от от “Информационно обслужване“.

Той е на мнение, че няма да има затруднения, ако машините за гласуване са 1000. По думите му българските политици от една страна приемат въвеждането им, а от друга страна бягат от него.

„Сигурен съм, че догодина ще бъде успешно машинното гласуване“, каза проф. Константинов и подчерта, че трябва да бъдем изключително внимателни с електронното гласуване.

Според него политиците ни се притесняват, че при такъв вид гласуване ще се увеличи много вотът от ромските гета и този от Турция.

Вижте видеото с цялата дискусия.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!