fbpx

Полина Паунова: Няма кой да ги накаже. И няма да се обясняват

Автор Полина Паунова, „Свободна Европа, снимка фейсбук

“Мен няма кой да ме накаже”. “Въпросът ви е безсмислен”. “Аз няма да се обяснявам”. “Точка по въпроса”. Репликите не принадлежат на един и същи човек. Първите две са на заместник-председателя на ГЕРБ и бивш депутат Цветан Цветанов, авторът на вторите пък е шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Първият е придобил апартамент за около една четвърт от пазарната му стойност. Вторият има тераса, която веднъж декларира като обща част на сградата, в която живее, веднъж като своя – в зависимост от документацията, която подписва. Вторият би следвало да проверява първия. Но първият на практика определя кой да заема поста на втория.​

Така нареченият “Апартаментгейт” се заплита до степен, в която или ще потопи цялата управляваща класа или ще стане толкова сложно, че обществото ще изпусне нишката, докато скандалът отшумява.

Преобърнат модел

Имотният скандал илюстрира една преобърната логика на управлението. Ако в развитите европейски държави властите имат достатъчно правомощия, за да се възпират взаимно, у нас те имат достатъчно зависимости, за да се изпират взаимно.

Именно въпросното състояние на демокрацията у нас е причина за почти комичната ситуация, в която политик, който уж е разследван от антикорупционната комисия, държи в ръцете си мнозинството в парламента, което може да поиска и гласува отстраняването на въпросния актикорупционен шеф, който също е замесен в имотен скандал. Допълнителна краска в случая е, че заместник-шефът на КПКОНПИ констатира конфликт на интереси или други основания за освобождаване на шефа си. Шефът, пак по закон, номинира заместника си, който дори да няма апартамент на крайно ниска цена, е достатъчно свързан с него поне на основание, че е получил поста си, благодарение на неговото благоволение.

Разбира се, в цялата история може да се намеси прокуратурата. Но пък именно началникът на държавното обвинение, още преди встъпването си в поста, бе замесен също в имотен скандал.

Би могъл да се намеси и заместник-шефът на КПКОНПИ, който да констатира конфликт на интереси или други основания за освобождаване на шефа си. Но шефът, пак по закон, номинира заместника си, който дори да няма апартамент на крайно ниска цена, е достатъчно свързан с него поне на основание, че е получил поста си, благодарение на неговото благоволение.

И тъкмо когато изглежда, че няма как да бъде по-объркано, в картината се намесва и… банка. В свое писмено становище до медиите, тя се опитва да оневини председателя на антикорупционния орган, но всъщност становището потвърждава, че той е купил имот под данъчната оценка. Да не говорим, че банката само показа “извънредността” на събитията, нарушавайки практиката да не коментира свои отделни отношения с клиенти.

Именно изводите от банковото писмо са факт, който поставя Пламен Георгиев в още по-деликатна ситуация по случая “Цветанов” – тъкмо защото ситуацията и при двамата изглежда сходна.

Това, което остава: вкус към луксa и небостъргач в строеж

Георгиев имаше възможност да обясни пред журналисти имотното си състояние, но не просто не го стори, а заключи, че “няма да се обяснява” и сложи “точка на въпроса”. Както впрочем стори и Цветанов. Малко по-късно пък бившият шеф на мнозинството в парламента заключи, че “няма кой да го накаже”. Странно или не, откровението му времево съвпадна с разкритията за Георгиев – този, който би следвало да е в състояние да го „накаже“.

А през това време Пламен Георгиев демонстрира колко усърдно работи по случая поверената му от мнозинството на Цветанов комисия: близо седмица проверява (и набавя) публична информация. И така до пълно омаломощаване на публиката.

Може и да са прави, и наистина да няма кой да ги накаже. Ако е така, наистина само те са хората, които решават “кога да сложат точка”.

Онова, което остава като безспорно е, че властимащите и назначаваните от тях контролни органи имат бизнес нюх за евтини покупки на луксозни имоти. Сигурно е също и това, че небостъргачът “Златен век” продължава да се строи.

Много сте права ,но няма смисъл докато не се надигнем всички , сега по \нова говори една стара СДС моцуна -Спас Гърневски,първо се напъва и не може да говори ,второ си е стар ,той говори за чегента , а какъв е Георги \марков-ченге Стига вече ……………..Този вампир трябва да си почива ,не може да точи държавата от две страни …………Той доказва,че отиването официално на СДС отдавна е станало Нека не говорим за морал.Морално щеше да бъде ако Цветанов беше напуснал ръководното място в ГЕРБ

Ако прокуратурата се намесваше винаги, когато трябва, преди Цветанов има цяла плеяда мошеници крадци престъпници, които трябве да бъдат разнищени и да са в затвора, а не на ръководни постове

Каквото и да говорим няма измъкване от тази реалност. Така е било и така ще бъде , защото това представляваме българите като нация.Съдя по това което съм видял през целия си живот , едни елементарни хора със нулева ценностна система. Ако някой ви каже че някога ще се промени нещо , да знаете че или е лицемер или наивник.

Искам да поздравя Полина Паунова, за смелата постъпка да хвърли камък в блатото. Това ,което стана не може просто да отмине.Вярвам в бъдещите избори да си проличи.Истината е че в държава управлявана от мутра не може да има нормална обстановка.Но все повече се вижда че царят е гол!

Да, главния прокурор може да разплете това кълбо на змии, но и той е назначен от Борисов, който пък се оказа, че не може да накаже Цветанов. Друга зависимост. Или както се казва в шаха, патова ситуация.А грабежите корупцията и беззаконието продължава и няма кой да я спре.

И ще гласувате за тия , които се забравиха ?

… немам думи, АБСУРДИСТАН, и се питам, възможен ли е реален изход … и сам си отговарям, с тоя ,,материал,, не ми чине!!!

… немам думи, АБСУРДИСТАН, и се питам, възможен ли е реален изход … и сам си отговарям, с тоя ,,материал,, не ми чине!!!

8 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

error: Content is protected !!