fbpx

Ползи за здравето от розмарина

www.az-jenata.bg

Вижте кои са те

Освен че е прекрасен на вкус, розмаринът е и невероятно полезен. Той действа като тоник, има противовъзпалителни свойства, антимикробни качества и има успокояващо за нервната система въздействие.

Тези и още много полезни свойства розмаринът дължи на антиоксидантите, флавоноидите, фенолните киселини и терпените в състава си. Благодарение на тях той оказва благотворно влияние върху целия организъм.

Розмаринът е познат още от древността. Неговите полезни свойства са били използвани от много народи. Предимно е употребяван като средство за подобряване на паметта. Той предотвратява различни заболявания, свързани с дегенерация на нервната тъкан, причиняващи загуба на памет и други важни мозъчни функции. Полезен е срещу депресия, за повишаване на енергийните нива, намалява умората и потиска стреса. Освен това е чудесно средство за подобряване на съня.

Стимулира сърдечносъдовото здраве

Благодарение на антиоксидантите в състава си, розмаринът оказва положително влияние върху цялата сърдечносъдова система. Той предотвратява потенциалните увреждания, които свободните радикали биха нанесли на сърцето и съдовете.

Предпазва от UV-лъчите

Чаят от розмарин, както и етеричното масло от билката имат слънцезащитни свойства за кожата. Те предпазват от стареене и увреждане, които слънчевите лъчи нанасят.

Има силни антибактериални свойства

Компонентите, съдържащи се в розмарина, имат доста изявен антивирусен, антибактериален и противогъбичен ефект. Полезни са и при акне.

Облекчава симптомите при астма

Розмаринът потиска ензими, които отключват симптомите на астма, като кашлица, задух, спазми при дишане, болка в гърдите, хрипове.

Ускорява изгарянето на мазнини

Розмаринът има свойството да потиска ензима, отделян от панкреаса, който метаболизира мазнините. Това означава, че когато консумирате млечни продукти например, мазнините от тях ще бъдат директно изхвърлени заедно с екскрементите. Няма да бъдат абсорбирани или натрупани под формата на мастна тъкан. Ако имате такава в излишък, тя ще бъде изгорена по-бързо с помощта на розмарина.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!