fbpx

Полезно: 12 съвета за прането, които ще ви спестят много време и нерви

Източник: dama.bg

Прането, като повечето домакински задължения, е скучно и досадно занимание, затова искаме да го свършим възможно най-бързо, по възможност без да съсипваме нищо. И въпреки че пералните правят живота ни по-лесен, все пак има някои „препятствия“, които все още вгорчават живота ни.

За да помогнем на себе си, а и на вас, подбрахме няколко хитринки, които използват съвременните домакини. Някои от тях могат да ви свършат работа и ще ви спестят време, което можете да прекарате в по-приятни дейности, вместо да се занимавате с прането.

1. Слагайте стотинките в буркан

По джобовете си слагаме най-различни неща, но най-често там прибираме жълтите стотинки и касовите бележки. После тотално забравяме за тях и евентуално ги намираме точно преди да хвърлим панталоните за пране. Съветваме ви да сложите малък буркан до пералнята, това ще ви напомня да проверявате джобовете си, преди да сложите панталоните в пералнята, и в същото време ще ви спести малко време, защото бурканът за стотинките ви е под ръка. След време може да обмените досадните жълти стотинки за банкноти.

2. Как да перете маратонките

Ако не искате маратонките да се подмятат в пералнята, завържете връзките им една за друга, след това оставете краищата на връзките да се подават от горната част на вратата на пералнята. По този начин маратонките ще са „завързани“ за вратата. Друг начин е да ги сложите в торбичка за деликатно пране и да защипете нея.

3. Задължително обръщайте дрехите наопаки, преди да ги сложите в пералнята

По този начин ще намалите вероятността да избледнеят или да им се случи нещо, например декоративните елементи да се откъснат.

4. Сложете кафе или чай в пералнята

Обикновено дилемата е как да премахнем петната от кафе и чай, но тези напитки могат да бъдат и полезни при прането.

Ако не искате черните дрехи да избледнеят, добавете две чаши черно кафе или черен чай към цикъла на изплакване.

5. Използвайте перхидрол за чисти обувки

Ако не искате да перете обувките в пералнята, можете да почистите подметките с перхидрол. Той ще ги направи отново бели и чисти. Но внимавайте да не попадне върху кожената или платнена част на обувката, защото може да промени цвета им.

6. Използвайте препарат за съдове, ако трябва бързо да махнете петното

Ако под ръка нямате препарат за упорити петна, не чакайте петното да засъхне, а веднага го изперете със сапун за миене на съдове. Сипете малко от него върху петното, изчакайте няколко минути и после изперете дрехата.

7. Използвайте аспирин, за да избелите дрехите

С времето белите дрехи могат да пожълтеят или посивеят, а петната от пот понякога се оказват доста трудни за премахване.

Ако искате да избелите дрехите, добавете малко аспирин към праха за пране, като първо го стрийте на прах. Може да разтворите и няколко таблетки аспирин (по 1 таблетка за всеки литър вода) и да накиснете дрехите за през нощта. Този метод е много ефективен и при борбата със стари петна.

8. С какво да замените торбичките за пране

Често се препоръчва да перете дрехите в специални торби, за да не загубите някой чорап и за да ги предпазите, ако са по-деликатни, но тези торбички бързо се износват, а и невинаги са под ръка. Хубавото е, че можете да ги замените с калъфка за възглавница. Най-добре е да има цип, ако няма, ще трябва да я завържете, за да не изпадат дрехите.

9. Как да почистите раницата

Раниците и саковете също могат да се перат в пералнята, но трябва да запомните няколко неща:

Първо почистете с прахосмукачка вътрешността на чантата, за да махнете малките парченца боклук и мръсотия.

Трябва да ги перете в студена вода, в специална торба и да използвате малко количество прах за пране.

10. Импровизирайте при премахването на петна
Петната от мастило могат да се махнат с мляко. Накиснете петното в мляко и изчакайте 30-40 минути, преди да изперете дрехата както обикновено.
Петната от шоколад могат да се махнат с перхидрол, но само и единствено върху бели дрехи, защото перхидролът ще избели останалите цветове.
Лимонът, в комбинация със содата за хляб, успешно премахва петната от пот. Просто натъркайте петното с пастата и изчакайте 15 минути.
Новите петна от горски плодове могат да бъдат премахнати със сол. Натъркайте я в петното, за да абсорбира течността. Изтръскайте солта и измийте дрехата в студена вода.
Препаратът за съдове помага при петна от кетчуп. Ако петното е върху бяла дреха, можете да ползвате и перхидрол.
Мазните петна могат да се махнат с нишесте. Поръсете го върху петното, изчакайте няколко минути, почистете го и тогава изперете дрехата.
Белият оцет почиства петна от кръв. Трябва да накиснете петното в оцет за 10-15 минути и тогава да го изперете със студена вода.
Ако искате да премахнете петната от трева, накиснете дрехата в топла вода със сол за 2 часа. След това я изперете както обикновено.

11. За меки, чисти и ухаещи чаршафи

Ако искате да направите чаршафите ви меки, трябва да забъркате специална смес. Ще са ви необходими половин чаша сода, 1 чаша вода и половин чаша бял оцет. Към сместа добавете 10 капки от любимото ви етерично масло.

Напоете една гъба с тази течност и я сложете в пералнята заедно с чаршафите. След това те ще бъдат по-меки и ще ухаят много приятно.

Можете да добавите и половин чаша оцет преди цикъла на изплакване.

12. Ако пътувате и трябва да изперете нещо

Ако сте на път и трябва да изперете нещо, ви предлагаме този малък трик. Сложете дрехата в пластмасова торбичка с цип, напълнете я с вода и вътре сложете малко сапун, препарат за миене на съдове или прах за пране. Хубаво разклатете торбичката, изчакайте няколко минути и след това изплакнете дрехата в мивката.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!