fbpx

Подсилете костите с 6 витамини и минерали

Изследванията показват, че в последните години все по-често се наблюдават здравословни проблеми, свързани с дефицита на някои важни нутриенти. Витамините и минералите са необходими не само за стимулиране на имунитета, но и за още редица значими процеси в тялото, както и за поддържането на костната система, пише „Фрамар“.

Рискът от отслабване на костите и остеопороза нараства значително след 50-годишна възраст, а за съжаление, този проблем понякога се проявява и при доста по-млади хора. Калцият играе водеща роля за подобряване на състоянието на костната система. Но освен това тялото има нужда от вещества, които осигуряват неговото усвояване, понижават деминерализацията и служат като градивни части на костната структура.

Костна структура

Ето кои са някои от основните витамини, минерали и съединения, които са необходими, за да имаме здрави кости.

1. Калций

Този елемент е от съществено значение за поддържане на доброто състояние на костите. Всъщност калцият е минералът, който е най-разпространен в човешкото тяло, а приемът му чрез храни и добавки помага за подсилване на костната структура.

2. Магнезий

Магнезият е нужен за пренасяне и усвояване на калция, което означава, че има есенциална роля за здравето на костите, а освен това неговото съдържание в костната тъкан е над 50%. Приемът на добри количества калций не е решаващ фактор, ако те не могат да бъдат адекватно използвани от организма, а магнезият помага именно за това. Нивото му е добре да бъде следено, защото магнезиевият дефицит е широко разпространен проблем.

3. Витамин D

За да може тялото да абсорбира добре калцият, който приемаме, се нуждаем и от доза витамин D. Той се синтезира предимно от слънчевата светлина, но понеже прекарваме голяма част от ежедневието си на закрито и използваме слънцезащитни продукти, не винаги успяваме да осигурим необходимото количество от него. Ако решите да използвате добавка, е добре да е под формата на витамин D3, който лесно се усвоява от организма.

Проблеми с костите

4. Калий

Някои биохимични реакции в тялото водят до отделяне на киселини, които повишават киселинността на вътрешната среда. Тези вещества се балансират от минерални соли, като тези на калия. Когато те са в достатъчно количество, не се налага да се извличат алкални съединения от костите.

5. Колаген и протеин

Това са две от градивните вещества на костната система, а освен това са необходими за поддържането на здрави мускули и стави. За здрави кости, особено с напредване на възрастта, е важно да се приема адекватно количество протеин, защото около половината от костната структура е базирана на него.

6. Омега-3

Омега-3 мазнините имат противовъзпалителни свойства, подпомагат метаболизма и съдействат за предотвратяване на загубата на костна плътност. Освен това са нужни за усвояването на мастноразтворими вещества като витамин D. Балансът между Омега-3 и Омега-6 киселините е от съществено значение за поддържане на оптималното здраве на тялото.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: blog.paleohacks.com / americanbonehealth.org / theros.org.uk

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

error: Content is protected !!