fbpx

Плащаме такса „вход“ с данъка за жилището

dunavmost.com

Без право да продадем апартамента си, ако дължим пари за чистачка и асансьор

Частни съдебни изпълнители срещу неизрядни съседи.

Дължимите суми за чистачка и ремонт на общите части в блока да се плащат от неизрядните съседи заедно с местните данъци и такси в началото на всяка година.

Това е едно от предложенията, които са получени в Министерство на регионалното развитие и благоустройството за промени в Закона за етажната собственост. Събираемостта на сумите, разпределението на таксите и поддържането на реда, тишината и чистотата в блока са основните проблеми при управлението на етажната собственост, става ясно от постъпилите предложения на граждани и браншови организации в рамките на обществено обсъждане на промени в закона, пише вестник Труд.

Апартаментът да не може да бъде продаван или отдаван под наем, ако не са платени дължимите такси за поддръжка и ремонт на общите части във входа, е едно от направените предложения. Като друга мярка за събиране на месечните суми се предлага при нежелание за плащане на част от живущите в блока, дължимите пари за чистене на входа или ремонт на асансьора да могат да се събират с помощта на частен съдебен изпълнител. Освен това съседите искат да могат да глобяват недобросъвестните си комшии, а санкцията да е в размер на 5% от минималната работна заплата, което към момента прави 28 лв. Апартаментите, които нямат свои представител на общото събрание, да бъдат лишавани от право на глас относно общите части на блока за срок от 5 години, настояват още граждани.

Средствата от таксите за почистване, ремонт и поддръжка да се отделят в специална банкова сметка на етажната собственост за по-голяма отчетност на разходите и ограничаване на злоупотребите, настояват още включилите се с предложения граждани. Има и различни идеите за това как трябва да се определят събираните месечни такси – дали според броя на живущите или процентно според дяловете в общите части. Разгорещени са споровете и за това дали трябва живущите на 1-я и 2-я етаж да плащат такса за асансьора. Една от идеите е задължителното ползване на асансьора с чип, за да е ясно кой точно трябва да плаща за движението между етажите.

Само със съгласие на комшиите

Отдавате дома под наем през Airbnb

Отдаването под наем на апартаменти през платформи като Airbnb и Booking да става само след уведомяване на етажната собственост и съгласие от страна на съседите, предлагат граждани. При подобна практика да се дължи петкратно по-висока такса за поддръжка и ремонт на общите части във входа, настояват още комшии. Според други всички наематели в блока трябва да плащат предварително депозит, който да се използва при разрушаване на общи части от тяхна страна. Сред предложенията има и идея въобще да не се събират пари за бъдещи ремонти във входа, тъй като собствеността може да се смени и някой да плаща за ремонт, който ще се извърши когато той вече не живее в етажната собственост.

АБЕ ВИЕ НЕ СТЕ В РЕД ВИНЕТКА 97 ЛВ ТОК 350 ЛЕВА ВОДА 50 ЛЕВА ВИЕ ЖИВОТА НИ ЛИ ЩЕ ВЗЕМЕТЕ ЛИ БЕ КОЖУДЕРИ ДОЛНО ПРОБНИ КОЕ ЩЕ ПОСКЪПНЕ СЕГА ЗАХАРТА ЛИ БЕ ХЛЯБА ЛИ ВЕ НЕВИЛИ Е СРАМ БЕ ДА ВИ ПИТАМ АЗ ТАКА И ЗА ТОВА ИСКАТЕ ПАРИ УЖАСТ

Поредния куц закон на ГЕРБ. То кволи да се учудвам те досега един закон да са приели без после няколко пъти да го променят нямат.Обаче като наблюдавам общественото настроение и се учудвам как никой не гласува за тях и пак печелят избори. Невероятно но факт.

Как ,само и единствено с манипулации !

Щом няма стачки и протести, народа е съгласен. Овце най-лесно се стригат. Да не забравяте да гласувате на изборите, че ни чака още много години яко стригане и геноцид!

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!