fbpx

Пластмасовите сламки ще изчезнат от коктейлите през 2021 г.

Продуктите за еднократна употреба от пластмаса образуват 70% от морските отпадъци
От 2021 г. на пазара на Европейския съюз (ЕС) ще бъде забранена продажбата на пластмасови изделия за еднократна употреба като чинии, прибори, сламки, дръжки за балони и клечки за уши. Това реши Европейският парламент в сряда.

Тези продукти образуват 70% от морските отпадъци.

Според законодателното предложение от 2021 г. в списъка на забранените пластмаси на пазара на ЕС влизат оксо-разградими пластмасови продукти като опаковки, както и съдове от експандиран полистирен за доставки на храна.

Използването на редица други продукти, за които не съществуват алтернативи, трябва да бъде намалено с поне 25% от държавите членки до 2025 г. Това включва кутиите за еднократна употреба за бургери, сандвичи, плодове, зеленчуци, десерти или сладолед. Държавите членки трябва да предложат национален план за насърчаване на използването на продукти, подходящи за многократна употреба, за повторна употреба и за рециклиране.

Други пластмаси като бутилките за напитки ще трябва да се събират разделно. До 2025 г. 90% от тях трябва да са подходящи за рециклиране.

Евродепутатите одобриха мерки, които засягат отпадъците от тютюневи изделия и по-специално цигарените филтри, съдържащи пластмаса. Те ще трябва да се намалят с 50% до 2025 г. и с 80% до 2030 г.

Един единствен цигарен фас е достатъчен да замърси от 500 до 1000 литра вода и когато се изхвърли на пътя, са нужни 12 години, за да се разгради напълно. Това е вторият най-често срещан пластмасов замърсител.

Държавите членки трябва също да гарантират, че поне 50% от изгубените или изоставени риболовни приспособления, съдържащи пластмаса, се събират всяка година. Поставената цел за рециклирането им е най-малко 15% до 2025 г.

Страните на ЕС ще трябва да гарантират, че производителите на тютюневи изделия ще покриват разходите за събиране на отпадъците от тези продукти, както и последващите разходи за превоз, обработка и събиране на отпадъците. Същото се отнася и за производителите на риболовни съоръжения, които трябва да участват в процеса на рециклиране.

Разходите за екологични щети, дължащи се на замърсяването с пластмаси в Европа, се оценяват на 22 милиарда евро до 2030 г., коментира докладчикът Фредерик Рийс (АЛДЕ, Белгия). По думите му гласуването проправя пътя към бъдещата амбициозна директива.

„Според някои прогнози до 2050 г. ще има повече пластмасови отпадъци отколкото риба в океаните, ако не предприемем спешни мерки“, каза Андрей Ковачев (ЕНП, България).

„Прекомерната употреба на пластмасови изделия води до присъствието на микропластмаси във водата и почвите. 85% от замърсителите в моретата и океаните са пластмаси. Доброволните акции по събиране на отпадъци са похвални, но за съжаление това не е устойчив модел на справяне с проблема“, смята Момчил Неков (С&Д, България).

Докладът на Фредерик Рийс беше приет с 571 гласа „за“, срещу 53 гласа „против“ и 43 „въздържал се“. Парламентът ще започне преговори със Съвета, след като европейските министри приемат своята позиция по законодателното предложение.

Според Европейската комисия повече от 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Посочените продукти в забраната покриват 70% от всички морски отпадъци. Поради бавното си разграждане пластмасата се натрупва в моретата, океаните и плажовете в ЕС и по света. Пластмасови остатъци са открити в морските обитатели – тюлени, китове, морски костенурки и птици, в рибата и ракообразните, следователно и в хранителната верига на човека.

Пластмасите са удобен, приспособим, полезен и икономически ценен материал, но те трябва да бъдат по-добре използвани, повторно използвани и рециклирани. Когато те се изхвърлят, икономическото въздействие на пластмасата обхваща не само изгубената икономическа стойност на материала, но и разходите за почистване и причинява загуби на туризма, риболова и корабоплаването.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

Hell's kitchen
Симона и Митко се събраха в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Драмата и междуличностните отношения взеха връх в Кухнята на Ада. Вече не се обръща внимание толкова на готвенето. То в повечето случаи се оказва провал и при двата отбора. След един такъв неуспех на вечерна резервация от предаването си тръгна и Славейко, като сините останаха само трима. …

error: Content is protected !!