fbpx

Пилешкото месо в Германия е бъкано със супербактерии, устойчиви на антибиотици

Снимка: pixabay

Повече от половината пилешко месо, което се продава в супермаркетите с по-евтини цени (дискаунтъри) в Германия, е замърсено с резистентни на антибиотици бактерии. Това е показало изследване на проби от пилешко месо, съобщава „Дойче веле“.

Природозащитната и потребителска организация Germanwatch определи резултатите от проучването си като „тревожно високо равнище на резистентност“, което показва, че прекомерната употреба на антибиотици в промишленото производство на пилешко месо застрашава човешкото здраве.

Germanwatch са изследвали 59 проби от пилешко месо от големи супермаркети, които предлагат ниски цени, анализирани в университетска лаборатория, и са установили, че 56% от тях са били заселени от устойчиви на антибиотици микроби. Пробите от месото са дошли от четирите най-големи кланици в Германия. Отговаряйки на проучването, германското министерство на земеделието посочи, че то „показва използването на твърде много антибиотици в птицевъдната индустрия“.

Лекарствата, които се борят с бактериите, станаха по-малко ефективни поради прекомерната употреба в хора и животни, тъй като бактериите се адаптират и развиват. Колкото повече антибиотици се използват, толкова повече бактериите са способни да засилят защитните си сили.

Тревожното е, че проучването е установило, че една трета от пробите от пилешко месо от супермаркетите Lidl, Aldi, Netto, Real и Penny са били заразени с бактерии, устойчиви на т. нар. резервни антибиотици.

Резервните антибиотици са лекарства от четвърто и пето поколение, които се използват като последно средство за борба срещу супербактерии, устойчиви на традиционните антибиотици. Експертите казват, че бактериите биват убивани, когато пилето е правилно сготвено, но че хората могат да се разболеят или дори да умрат чрез кръстосано замърсяване с необработени в кухнята храни, като например дъска за рязане. Работниците в промишлените птицеферми също могат да бъдат изложени на микроби чрез вдишване.

Изследвания на 12 проби от пилешко месо от дребни фермери също са били направени и само в една е било установено, че има устойчиви на антибиотици микроби. В друг анализ в шест проби от екологични стопанства не са били открити резистентни патогени.

Germanwatch са свързали различните резултати с прекомерната употреба на антибиотици в индустриалните птицеферми. Положението ще се подобри, само ако правителството забрани на ветеринарните лекари да предписват антибиотици, за да „компенсират последиците от катастрофалните условия на живот и свръхразмножаването в производството на евтино месо“, подчертават от Germanwatch.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Магдалена, Валерия и Екатерина неразделни след „Ергенът“

Кадри социални мрежи Постъпката на последният Ерген сплоти отхвърлените дами. Много тежки мигове преживяха финалистките в „Ергенът“ 3 след като стана ясно, че нито една от тях не е спечелила любовта на Алек Младенов и тяхната приказка не завърши с пръстен. Голямото разочарование бе изписано на лицата им и до …

Блиц Новини
Кадиев към Ерген № 3: Защо ти трябва при жива майка да се жениш?

Кадри БТВ и социални мрежи Неочакваният край на романтичното риалити „Ергенът“ предизвика множество коментари. Много хора осъдиха Алек Младенов за решението, което взе да не се обвърже с нито една от останалите две фаворитки и особено начина, по който го направи. Той им каза своето решение чрез видео, без да …

Блиц Новини
Емоционален финал на „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Зрителите се сбогуваха емоционално с „Бригада нов дом“. Снощи бе излъчен последният за този сезон епизод, отново много силен и изпълнен с емоции, докосващи сърцата на мнозина. Бригадата с помощта на множество доброволци направи един удобен и уютен дом за незрящата Божидара и нейната майка. Новата бригада под …

error: Content is protected !!