fbpx

Пет храни за паметта

profit.bg

Храненето е от решаващо значение за съхраняването на мозъка и стимулирането му, казва Оксана Скиталинския, лекар-диетолог.

Тя назовава 5-те храни, които са ключови за здравето на мозъка.

Зеленолистни зеленчуци

Всички те съдържат витамин К, който е необходим за формирането на особени мастни съединения, осигуряващи добрата работа на нервните клетки и оттам на паметта.

Зеленолистните зеленцуци са източник още на витамин В9 – необходим за раждането на здрави деца. Кралят на зеленолистните зеленчуци са броколите.

Норма на потребление: ежедневно не по-малко от една чаша нарязан зеленчук, оптимално – три пъти дневно.

Морска риба

Почти 60% от нашия мозък се състои от мазнини, половината от него – от омега-3 мастни киселини. Последните притежават изразено противовъзпалително действие, стимулират връзките между невроните.

Жителите на японския остров Окинава, в чието меню присъстват много омега-3 мазнини, се славят като дълголетници и сред тях рядко има хора с психически проблеми.

Норма на потребление: 2-3 пъти седмично. Предпочитание трябва да се отдава на рибите с малък и среден размер. В осолената риба се съдържат повече омега-3 мазнини, отколкото в термично обработената.

Яйца

Те съдържат витамин В4 – неговият дефицит в организма на човека е свързан с нарушения в работата на нервната система, в частност влошаване на паметта, развитие на депресия и Алцхаймер, атрофии на зрителния, слуховия и други нерви.

Норма на потребление: едно-две яйца.

Цвекло

Мозъкът на човека представлява около 2% от телесната му маса, но може да потребява до 50% от кислорода, който постъпва в организма при дишане. Това свидетелства за високите енергийни потребности на нервните клетки. Дори незначителен дефицит на кислород може да се отрази негативно върху работата на мозъка.

Цвеклото съдържа важни и полезни нитрати, които разширяват кръвоносните съдове, подобряват траспорта на кислорода към главния мозък и му помагат да работи по-ефективно.

Норма на потребление: половин чаша варено цвекло, чаена лъжичка рендосано сурово цвекло или 2 супени лъжици сок от цвекло.

Горски плодове

Високото ниво на потребление на кислород от мозъка стимулира и голямо количество свободни радикали. Да се удържи тяхното разрушително действие е възможно с помощта на полифенолите – тъмните пигменти в горските ягоди. Те имат силни антиоксидантни свойства.

Горските плодове не само подобряват когнитивните функции – памет, внимание, реч, но и защитават нервните клетки.

Норма на потребление: една чаша. Сезонни или замразени. Никаква термична обработка.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Огромен гаф при въпрос за 3000 лева в „Стани богат“

Кадри: бТВ Рентгеновият лаборант Павел Антонов продължи играта си в „Стани богат“, но последния въпрос, който му бе зададен от Ники Кънчев поради много дискусии. За 2000 лева Павел бе попитан: „Коя легенда на Формула 1 създава нискотарифна самолетна компания, докато е действащ пилот“? – Михаел Шумахер, Аертон Сена, Ники …

Блиц Новини
Разкошен дом показа Таня Боева в Черешката на тортата

Кадри Нова ТВ Новият сезон на готварското шоу „Черешката на тортата“ стартира с поп фолк изпълнителката, ослепителната Таня Боева. Шеф Манчев смени Виктор Ангелов на екран и сега ще гледаме как неговите избранници се справят в кухнята, а също и като домакини. Боева посрещна своите гости в уютния си дом …

Блиц Новини
Едва 3000 души получиха еднократна помощ

Малко е известно сред българското население, че съпругът, съпругата или децата на починал осигурен имат право на еднократна помощ, отпускана от държавата. „Право на еднократна помощ при смърт на осигуреното лице, съгласно Кодекса за социално осигуряване (КСО), имат неговите: съпруг (съпруга); деца; родители. Децата на починалото лице имат право на …

error: Content is protected !!