fbpx

Пет предубеждения, които ни спъват в живота

profit.bg

Всеки път правим едни и същи грешки – не бихте ли искали да престанете да го правите? Този въпрос задава семейният психолог Наталия Гаевская.

Предубеждението може да се определи като фантазия, илюзия, в която човек безусловно вярва, и всички изводи и постъпки се ръководят от нея.

Гаевская е събрала на едно място няколко типични и разпространени предубеждения.

1. „Той с другите се държи така, а с мен е истински и различен“
Това предубеждение е характерно за младите момичета и жени, които са склонни да идеализират партньора, като не забелязват и откровено игнорират характера му.

Ако си въобразявате, че виждате у някого нещо, което други не виждат, то по всяка вероятност ви сте в грешка. Не ви очаква нищо повече от разочарование. Имайте предвид, че в един прекрасен ден бялото ще се окаже черно.

2. „Трябва да можем да споделяме с другите“
А също така да им имаме доверие, да следваме волята им и т.н. На първо място трябва да се уповавате на себе си. Също така, съветва психологът, да умеем да слушаме интуицията си и да защитаваме и да отстояваме собствените си интереси.

Да се доверяваме на хора, които нееднократно са доказвали надеждността на своите постъпки.

3. „Правя всичко за теб, тъй като искам най-доброто за теб“
Действително ли мислите, че някой е способен да знае какво е най-добро за вас? Да, той съществува – това сте вие. За да бъдем обективни, ще подчертаем – дори вие понякога не сте 100% обективни кой вариант е най-добрият.

Когато чуете тази фраза, можете спокойно да се завъртите на 180 градуса и да не се обръщате назад.

4. „Той/тя просто е такъв/такава“
С такива думи можете да оправдаете на практика всичко – от лошо настроение до неспазени договорки.

5. „Всеки има право на своя гледна точка“
Стига да не забравяме, че докато не ви я поискат, по-добре да я задържите за себе си. Психологът съветва да не бързаме да „ощастливяваме“ околните със собствените си изводи.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!