fbpx

Пет начина, по които изкуственият интелект ще промени живота ни през 2019г.

digital.bg

Изкуственият интелект (AI) стана най-горещата технологична фраза на 2018 година. А през 2019 година, според Android Pit технологията ще навлиза все по-осезаемо в ежедневието ни.  Дори и сега изкуственият интелект присъства невидимо в смартфоните ни, фотоапаратите ни, в интернет, но това е само началото.

1. Чатботите ще поемат повече роли и ще заприличват все повече на хора

Компаниите използват чатботи от няколко години, но през 2019 година клиентското обслужване с AI ще стане по-сложно. Не само, че чатботите на бъдещето ще станат по-добри в чата, но и ще получат човешко лице и човешки глас.

 

Докато човешкото лице и по-естествената реч ще направят взаимодействията с чатботите по-приятни, повечето от нас се надяват, че основният напредък ще бъде способността им да решават проблемите по-ефективно.

2. Разпознаването на реч ще стане по-добро

Цифровите асистенти като Amazon Alexa, Google Home, Assistant, Siri, Bixby и Cortana вече имат впечатляващ набор от умения, но тъй като те стават все по-популярни, очаква се все повече и повече услуги да интегрират технологията за разпознаване на глас.

 

Благодарение на AI можете да извършвате търсения в мрежата, да проверявате времето и графиците си,  да пазарувате, но диапазонът от реални устройства, които могат да бъдат контролирани по този начин, се разширява. Гласовият контрол е вече наличен при осветителните уреди, телевизорите, озвучителните системи, колите и дори при микровълновите печки.

Полезността на гласовите асистенти се дължи на напредъка в обработката на естествената реч и говорим език. Тъй като все повече и повече данни се анализират и научават, машините ще се подобрят в разбирането на трудни въпроси ще разбират подтекста и почти напълно ще имитират хората.

3. Разпознаването на лица и обекти ще осигури по-добра сигурност

Чрез приложения като Google Lens, телефонът ви може да идентифицира обекти и да ви предоставя информация за тях в реално време. А разпознаването на лица е най-новия метод за осигуряване на достъп до нашите ценни смартфони.

 

Какво следва? В Китай вече се следи живота на поне 2,6 млн. Души. Компанията разработваща технология за лицево разпознаване SenseNets, работи с полицията и е събрала координати на 6.7 млн. устройства в база данни за 24 часа. Данните за местоположенията са свързани с имена,  номера на лични документи, адреси, снимки и работодатели. Но това не се случва само в Китай. Подобна технология се изпробва от правоприлагащите органи и в западните страни.

Все по-често тези данни ще бъдат използвани в съда при вземането на решения и издването на присъди.

4. Няма да можете да се доверите на това, което виждате

Може би още по-голям проблем от разпознаването на изображения е манипулирането на изображения. Графичните дизайнери, аниматори, гейминг студия и художници ще се насладят на възможността да изобразяват хора и обекти с перфектен реализъм, но това със сигурност ще създаде проблеми.

 

През 2018 година видяхме опасения, породени от така наречените „DeepFakes“, в които невронните мрежи бяха използвани за размяна на лицата на актьорите във филми с някой друг. Благодарение на AI, беше създадена нова вълна от фалшиви порно филми, но технологията предложи и по-безопасно забавление, като вмъкването на Никълъс Кейдж в различни роли в различни филми.

 

Ако смятате, че „фалшивите новини“ и умишлените опити за дезинформация бяха опасна напаст през последните няколко години,  какво ще кажете за ерата на фалшивите видеа. Появата на фалшиви видеа с известни личности или политици, говорейки думи които никога не са изказвали  или правейки нещо, което никога не се е случвало е може би още по-страшно.

5. AI ще подобри нашето здраве и може да спаси живота ни

Въпреки че най-новите потребителски устройства ни радват с нови интелигентни функции, най-голямата полза, която много от нас могат да получат от AI през 2019 година, може да бъде спасяването на живота ни или поне подобряването на нашето здраве, благодарение на машинно обучение.

 

Google, Microsoft, Amazon и Facebook инвестират време и пари в разработването на цифрови технологии за здравеопазване, като основната философия е, че превенцията е по-добра от лечението и голяма част от диагностичните усилия могат по-ефективно да бъдат прехвърлени на машините.

За да бъде един лекар добре информиран по специалността си, трябва да отделя по 160 часа на седмица, за да чете новите открития и напредък. Изкуственият интелект може да направи това за един миг. Освен това, може да търси и анализира медицинските досиета на милиони пациенти при това със светкавична скорост и да научи връзките между симптом и болест, което води до по-висока степен на точност за диагностиката. AI също така може по-ефективно да сканира ретината, за да разпознае ранните симптоми на настъпващата слепота и дори може да помогне на парализираните хора да говорят отново.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!