fbpx

Няколко забележителности на най-високия град в България

profit.bg

Знаете ли кой е най-високият град в България?

За тази титла спорят две населени места у нас, като едното взема преднина само със 126 м. Доспат се намира на 1358 метра надморска височина, следван плътно от Чепеларе, разположен на 1232 м над морското равнище. Вижте пет забележителности на Доспат, заради които си заслужава да изминете пътя до кристалния му въздух и невероятната гледка към околността:

Язовир Доспат

Съвсем близо до града, намиращ се в западните дялове на Родопите, е разположен язовир Доспат.

С площта си от 18.3 кв. км, той е сред най-големите у нас, както по площ, така и по обем. А надморската му височина от 1 200 метра му гарантира място и сред най-високо разположените язовири в България. Водите му са изпълнени с различни видове риба, като шаран, пъстърва, кефал, костур, червеноперка и каракуда.

Водопад Късак

Разположен на километър от село Късак, водопадът е висок около 8 метра, а водите му падат в кристално чист вир. Най-доброто време за посещение е пролетта или ранното лято. Наблизо има кът с пейки и маси, подходящи за пикник.

Римски мост Кемера


Намира се между село Змеица и Доспат. Под него минават водите на река Сърнена, наричана в миналото Караджа дере.

Днес това е името на защитена местност в района, която пази редките животински и растителни видове, живеещи по поречието на реката.

Побит камък

 

Това е една от най-тайнствените забележителности в района. Представлява буквално забит в земята камък, намиращ се в близост до река Доспат.

Смята се, че това е древен мегалит, лежащ по средата на блатиста равнина. Той явно толкова е впечатлявал местните в миналото, че дори близкото село е наречено на него – Побит камък.

Едната от версиите, свързана с този камък, е, че той е част от древен кромлех – кръг, образуван от побити камъни и използван като светилище в древността.

Дяволската пътека


Ако си падате по адреналина, значи именно тази забележителност в близост до Доспат е възможно да ви допадне.

Намира се на 17 км източно от града, но може да се стигне до нея и от село Ягодина. Ако решите да тръгнете по пътеката от село Борино, то в самото й начало ще откриете Музея на катрана.

Отворена за туристи през 2015 г., пътеката е съставена от дървени мостчета, платформи, естакади, водни каскади и най-разнообразни скални форми.

Но не това са всичките й чудеса – тя ще ви отведе до Дяволския мост, ще ви преведе покрай невероятното защитено Орфеево цвете, като ви предложи спиращи дъха гледки към околността.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!