fbpx

Петър Стоянов с оценка за Прехода: Постигнахме много, всичко се промени за добро

Блиц Новини
1

За Прехода мога да кажа, че много постигнахме, всичко се промени и то за добро, независимо от изкусителните подмятания колко сме изгубили. Защото по онова време българите трябваше да чакат с часове на опашки за банани и портокали. Това коментира в предаването “Панорама“ в ефира на БНТ бившият президент на страната Петър Стоянов /1997-2002/, пише Novini.bg.

,,Смятам, че се отървахме от живота в лъжата, а това е невероятно много. Стандартът на живот е в пряка зависимост от зачитането на законите, борбата с корупцията, защото това са все неща, които деморализиат цяла една нация. Така че думата преход за мен съвършено незаслужено е станала мръсна дума. Младите напускат България и отиват в Европа – Париж, Берлин, Лондон, Амстердам, но те не напускат заради нас, първото поколение демократични политици, а защото не въведохме европейските ценности с достатъчна твърдост и те сега заминават за Западна Европа в търсене на повече справедливост и по-малко корупция“, обясни още Стоянов.

,Хората, които обитаваме Европа, се страхуваме да не бъдем заслепени от безсмъртието на европейската цивилизация, мислейки си, че никога няма да я застигне съдбата на Спарта или Рим. Проблемът е, че не се мисли за Европа от цивилизационна гледна точка, а силата на Европа лежи на два стълба и това са плурализмът и критическото мислене“, допълни още бившият ни държавен глава.

,,Може би е непосилно за хората да прогнозират какво ще се случи в бъдещето и как ще се развият събитията през следващите 20, 30 или 50 години, но трябва да работим за доброто“, завърши Петър Стоянов.

В личен план т. нар. „преход“ за него завърши още в началото му. Когато като галено дете на ДС бе внедрен в средите на пръкналите се изневиделица „демократи“ и „дисиденти“. Невзрачен провинциален адвокат с уклон към песните за аления мак самотен нейде и т.н. За да се „развие“ до зам.- министър на правосъдието, а по-късно – „О, времена, о нрави!“ – и в президент. Първа ниЗка проба на онова, което до неотдавна имахме като такова – един вид негов предтеча. С доказано виновно съучастие в демонтирането на държавата и нейните институции, в разграбването на общото богатство /“Иване, кажи си!“/; с доказана военнопрестъпна вина по отношение на Югославия, бомбардирана от носителите на „новия цивилизационен избор“, налаган ракетно с обеднен уран. Това само е достатъчно да бъде съден и осъден ефективно. Днешният властелин на Родопите и нейните гори, които превръща в зелено. Не в шумки от габър, а в зелени гущери.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!