fbpx

Петте автомобила с най-голям пробег в целия свят (снимки)

auto.blitz.bg

Почти всеки купувач на нова кола смята, че това е началото на нов живот и той винаги ще се грижи за нея. Сега мнозинството шофьори не планират да карат нова кола повече от няколко години, но по-рано автомобили се произвеждаха и купуваха „в продължение на векове“. 

Изненадващо, най-големия пробег в  милиони километри понякога показват автомобили от напълно различни модели и марки, от които никой не е очаквал подобен подвиг. В крайна сметка като че ли всичко опира до отношение на собствениците към любимите им коли.

Volvo P1800

Безспорен лидер по пробег с една кола е Ирв Гордън, който просто обожава своето червено купе. В момента този американец от Ню Джърси има на одометъра повече от 5 милиона километра!  Ирв купува колата през далечната 1966 г. До 1987 г., зад гърба му е първият милион километра. За това постижение компанията Volvo му дава ново купе 780 Bertone.

Но той продължава да се вози на P1800 и през 2002 г. вече навърта 2 милиона километра. За това той вече е получава хечбек от Volvo C70, а през 2013 г. някъде в Аляска, Ирв покорява немислимите  5 милиона километра. Той твърди, че тайната е проста – смяна на маслото на всеки 5 хиляди километра, бавно шофиране и измиване с топла вода след всеки контакт със сол.

Mercedes-Benz 240D

американец, който много обичал да пътува с колата си, е Пол Харман. За разлика от героя по-горе, директорът на телефонна компания от Джорджия купува автомобила по-късно – през 1983 година. По това време колата не е нова и вече е успяла да измине повече от 60 хиляди километра, което не пречи на собственика да я експлоатира при дълги бизнес пътувания из Америка.

Големият комфортен седан, който по ония години е белег на лукс, се оказва много икономичен благодарение на дизеловия двигател. На всеки 5 хиляди километра собственикът сменя маслото на двигателя и също внимателно следи за всички външни звуци под капака.

Двигателят не е минавал капитален ремонт, но е сменяна  веригата на ГРМ, съединителя и седалката на шофьора. През 1991 г. колата е предадена на музея на марката в Щутгарт с пробег от 4,6 милиона километра.

Lincoln Town Car

Изглежда, че пътищата на Америка наистина знаят как да запазват колите добре, тъй като следващият участник в класацията също е от САЩ. Нещо повече, през 1983 г. той избира луксозен американски крайцер с мощен V8. Името на този собственик е Чет Белил и той, както никой друг, успява докрай да се възползва от триковете на търговците.

По онези години  Lincoln толкова много се се гордееше с автомобилите си, че им даваше доживотна гаранция. Чет напълно се е възползвал от тези обещания, сменяйки резервните части на своята кола при първа необходимост и  най-важното, абсолютно безплатно.

Заслужава да се отбележи, че оригиналният V8 е трябвало да бъде заменен при пробег от 1,3 милиона километра, но като цяло тази кола вече е навъртяла повече от 2 милиона километра.

Saab SPG

Най-накрая европеец! През 1989 г. продавачът Питър Гилбърт става притежател на Saab. Известната шведска марка през онези години се съревновава с Volvo в надеждността, а легендите за тяхната здравина и безопасност са живи и до днес.

Колата става за Питър основен партньори при всичките му  бизнес пътувания и, което е най-важното, тя не се движела по идеални отвъдокеански пътища.

Каросерията на Saab е пострада силно от солените зими на мъгливия Албион, двигателят е „изял“ 3 уплътнения на главата и  е „облизал“ една предавка в механична кутия. Но самият двигател и турбокомпресорът на автомобила остават непипнати до пробег от 1,6 милиона километра, когато Питър Гилбърт го предава в Хартфордския автомобилен музей през 2006 година. Както собственикът обича да казва, за този навъртян километраж му били необходими само 88 гуми!

BMW 325i

Съдбата на този автомобил в легендарното купе E30 е малко по-различна от описаните, което обаче не му е попречило да навърти 1,6 милиона. Автомобилът е специално закупен от Mobil Oil за тестове на моторни масла. Колата не е  излизала от вратата на тестовата работилница. Но и не са ѝ били необходими години, за да направи този космически пробег.

 

Целият този път спортното купе на баварската марка с обикновена „шестица“ под капака, изминава само за 4 години. През това време колата в различни режими е безмилостно тествана, за да бъдат проверявани свойствата на двигателното масло. BMW е спирало само за смяна на това масло на всеки 10 хиляди километра и периодични технически обслужвания. Средната скорост на автомобила на стенда е била 137 км / ч, а двигателят, който след един милион мили бил разглобен, се оказал като нов./auto.blitz.bg 

Абе това за BMW -то е измислено? средна скорост …. 137км. ! А и двигателя като НОВ след милион и шестотин хиляди км., не може да е истина!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!