fbpx

Перу ограничава достъпа до Мачу Пикчу

Перу ограничава достъпа до части от най-популярната си дестинация – емблематичната цитанела на инките Мачу Пикчу. Туристите няма да могат да стигат до три района на атракцията в рамките на две седмици, като целта е да се предотврати по-голямото й разрушение, съобщават световните медии, цитирани от Profit.bg.

Мерките влизат в сила на 15 май и важат за Храма на Слънцето, Храма на Кондора и камъка Интихуатана, където достъпът ще бъде строго контролиран до 28 май.

“Тези мерки са необходими за опазването на Мачу Пикчу“, посочват от Министреството на културата на Перу, като добавят, че има доказателства, че състоянието на каменните повърхности на атракцията, включена в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО, се влошава.

Всеки ден в Мачу Пикчу влизат почти 6 000 посетители. През 2017 г. бяха въведени нови правила за достъп до атракцията, като днес туристите имат право да прекарат в трите емблематични области само по три часа. Те също така не могат да се отклоняват от определените от властите пътеки.

Очаква се оценка на въздействието на временните мерки, които влизат в сила на 15 май, за да бъдат определени нови постоянни правила, важащи от 1 юни.

Мачу Пикчу (на кечуа: Machu Pikchu, буквален превод „Стар връх“) е съвременното име на архитектурен комплекс в южната част на днешно Перу, построен от инките през 15 век, посочва Wikiredia.

Създаден е като свещена планинска резиденция на великия владетел на инките Пачакути век преди неговата империя да падне, тоест приблизително към 1440 г., и е функционирал до 1532 г., когато испанците нахлуват в територията на империята. През 1532 г. всичките му жители тайнствено изчезват.

В Мачу Пикчу има 140 различни конструкции, над 100 каменни стълбища, фонтани, свързани помежду си с канали и дренажна система, издълбана в скалите. Според археолозите той е бил разделен на три големи сектора: свещен, народен и за аристокрацията.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Деца от общността я разплакаха: Како Бони, направи ни известни!

кадри Нова телевизия Певицата и най-одумван звезден участник в „Хелс китчън” Бони направи нещо невероятно за четири момчета от ромската общност, които мечтаят да станат известни музиканти. Тя ги срещнала случайно да просят, а след като разбрали от кого са поискали пари, те веднага я помолили: „Како Бони, направи ни …

Блиц Новини
Батков: Чужденци ритат за 500 евро, наши футболисти стават като Георги Семерджиев

кадри БНТ В българското футболно първенство има чужденци, които играят за 500-600 евро заплата, българи за толкова не можеш да хванеш, това заяви по БНТ Тодор Батков като представител на обществения съвет към БФС. В предаването на Георги Любенов той описа много драматична картина на това, което се случва с …

Блиц Новини
Маги Халваджиян: Медиите набиват мантрата, че в България няма нищо честно

кадри Нова телевизия Шоу като финала на „Като две капки вода” в „Арена София” не е правено не само в България, но и в света, това заяви Магърдич Халваджиян в сутрешния блок на Нова телевизия. „Най-големите ми притеснения бяха, че от телевизионно шоу ще се превърне в концерт. Но на …

error: Content is protected !!