fbpx

Пепелянка клъвна жена в мазето

Змия изпълзя в къща и ухапа по ръката стопанката, нелепият инцидент станал миналата вечер в землището на благоевградското село Дъбрава, в местността Ръжениците. 70-годишната жена е приета в реанимация на благоевградската болница, съобщава „Пик“.

Жената отишла до мазето да вземе продукти, опасното влечуго изпълзяло и я клъвнaло по предмишницата на дясната ръка, докато взимала картофи. Незабавно на помощ й се притекъл съпругът й, който запазил самообладание и успял да убие змията.

„Състоянието на ухапаната жена е стабилизирано, поставен е противозмийски серум и се провежда интензивно лечение за овладавяне на интоксикацията”, каза началникът на реанимация д-р Любомир Димитров. Той уточни, че това е първият случай на пострадал от влечуго за сезона, съобщава Струма БГ.

И 16-годишно момиче от Благоевград е прието през нощта с проява на свръхчувствителност, а причинителят на острата алергична реакция не е известен.

Д-р Любомир Димитров поясни: „Само ухапването от пепелянка и усойница може да бъде заплаха за живота на човек от близо 20 вида змии, които се срещат в нашата страна. Засегнатото място трябва да се обездвижи, най-добре е пострадалият да заеме полулегнала позиция, за да избегне по-бързото разпространение на отровата в кръвта. Оплакванията за всички пострадали са силни болки, подуване на тъканите, дехидратация, дезориентация, объркване, повръщане, диария, главоболие, ускорен сърдечен ритъм и други. Ако ухапаният е сам, не се съветва да остане на място, а по-добре бавно да се придвижва за помощ. Напълно се забранява приемът на аспирин или обезболяващи лекарства. Не се прилагат и студени компреси – в началото могат да облекчат възпалението, но след 1-3 мин. започват да го усилват. Не бива да се дава храна и вода на пострадалите, само в крайни случаи по половин-една глътка вода на 30-60 минути е позволено, но всичко повече от това води до ускоряване на метаболизма и усилване на ефекта от натравянето. Върху мястото на ухапване се поставя чиста превръзка, покриваща не твърде плътно и двете входни рани, но самата рана не бива да се мие. Ако ухапването е върху или около дланта, както е в конкретния случай, трябва да се свалят всички бижута и украшения – пръстени, часовници, верижки, гривни. Силно вероятно е да настъпи възпаление и подуване на тъканите, което ще направи свалянето на изброените предмети трудно и болезнено, а ако се оставят, се рискува спиране на кръвообращението. Оказването на първа помощ е животорешаващо”, обясни детайлно д-р Л. Димитров.

Припомняме, че преди седмица благоевградчанин сигнализира, че е видял пепелянка в центъра на Благоевград, до моста за пешеходци над река Бистрица.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

error: Content is protected !!