fbpx

Патриотите ще уреждат събирането на трюфели със закон

Снимка: pixabay

В Народното събрание на 23 април е внесен проект на Закон за трюфелите.

Вносителите са Александър Сабанов, Красимир Богданов, Калин Поповски, Йордан Йорданов, Искрен Веселинов и Атанас Стоянов от „Обединени патриоти“, пише Вестник СЕГА.

В законопроекта се описва що е трюфел (грудковидна подземна гъба от клас торбести, без корен и без стъбло, която расте в симбиоза около корените на микоризни дървета) и се изреждат 7 вида трюфели, които единствено може да бъдат събирани от естествени находища. Тези 7 вида са определени като „природен ресурс“, чието свободно събиране „се извършва с получаване на позволително“.

Една от изтъкнатите цели е „събирането на трюфели да се превърне в траен поминък населението в определени географски райони“.

Вносителите определят периоди, в които изброените 7 вида трюфели може да се изкупуват – извън тях това ще се счита за незаконна дейност. Определя се и задължителен начин на събирането на трюфелите: „Търсенето и събирането се извършва с помощта на куче, обучено за целта, и копаенето със специален инструмент (лопата) следва да се ограничи около точката, където кучето го е започнало“.

Който иска да събира трюфели „в горите и изънобработваемите терени“, трябва първо да се снабди със съответното разрешително, което „се издава след заплащане на такса (…) и предоставяне на удостоверение за правоспособност или членска карта, издадена от съсловна организация“.

За хората, които отглеждат култивирани трюфели също се въвеждат правила. Първо – те също трябва да продават продукцията си само в указаните периоди. А „плантациите“ им „трябва да са  обозначени с табели на 2,50 метра над земята (…) така че от всяка табела да се вижда надпис „Забранено събирането на трюфели“.

Глобите за нарушение на Закона са определени между 1000 и 10 000 лв. за различните нарушения.

Вносителите от „Обединени патриоти“ се мотивират с това, че в България събирането на ценната гъба не е уредено законово, за разлика от редица европейски държави, в които „тези обществени отношения са уредени със закони още от 80-те години“. Освен това имало „много факти за случаи в различни региони от страната“, в които естествени находища на трюфели се унищожават при вадене на гъбите.

„По този начин се лишава горският генетичен фонд на България и се намалява богатството му. Това не бива да се допуска повече!“, пишат вносителите.

Те твърдят, че също така възникват конфликти между хора, които събират трюфели с „мотики, големи лопати и дори рало“ и „лица, които ползват правилния начин“. А пък „намесата на органите, призвани да пазят гората, обикновено е символична и неефективна“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!