fbpx

Патриотите в парламента са категорични: Тези надписи не са правилни, трябва да изчезнат

Обединените патриоти внасят в деловодството на Народното събрание Закон за българския език. С него се гарантира защитата на националната идентичност и правилната употреба на съвременния български книжовен език.
Това е малка част от поредицата народополезни проекти, които се готвят от тях, стана ясно от думите на председателя на парламентарната група и лидер на АТАКА Волен Сидеров по време на брифинг в парламента.
Мобилните оператори и банките да изпращат съобщения само на кирилица, а писането на латиница да отпадне, предлагат Обединените патриоти.
„Институциите ще бъдат задължени да използват официалния език“, заяви лидерът на АТАКА. Промените в законопроекта предвиждат смяна на всички държавни надписи, които не са написани на кирилица. Табели по улиците да са изписани на кирилица, а също и надписите по униформите служители, например полицаите. По време на брифинга Сидеров показа снимки, на които се вижда „абсурда в нашата действителност“. На гърба на униформите български полицаи са използвани английски думи. В Гърция например, освен на латиница, пише „полиция“ и на роден език.
„С този закон да отклоним малко погледа от плажовете, пързалките и люлките, все пак не всичко е туризъм, имаме и други теми“, завърши Сидеров.
Проф. Станислав Станилов от АТАКА уточни, че Законът за книжовния български език не засяга говоримия български език. Колегата му Искрен Веселинов добави, че в този закон намира идеята за създаване на културен институт „Свети Свети Кирил и Методий“, който да осъществява организацията по изучаването и сертифицирането за владеене на български език зад граница, който да разпространява също и българската култура зад граница.
Освен това се предвиждат санкции от 1000 до 5000 лв. за всички служители на администрацията, които по време на работа в институциите не говорят на официалния български език, а на турски, цигански, английски или друг.
Народният представител Борислав Ячев добави, че с предложения закон ще се опитат включително с административни санкции да се наложат определени правила, които трябва да се спазват от всички.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

error: Content is protected !!