fbpx

Парламентът прие окончателно промените в медийния закон

Парламентът прие окончателни промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесени от Хамид Хамид, Йордан Цонев и Делян Пеевски от ПГ на ДПС, пише Блиц.

Към наименованието на закона беше добавено и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги. Депутатите решиха доставчиците на медийни услуги (вестници, списания, онлайн медии, информационни агенции, радиа и телевизии) ежегодно да подават в Министерството на културата декларация, която идентифицира действителния им собственик.

В декларацията ще се упоменава дали собственикът заема публична длъжност, както и всяко получено финансиране през предходната година. Доставчиците на медийни услуги ще трябва да посочват и всички сключени договори с държавни или местни органи и с политически партии, и тяхната стойност. Действителният собственик ще се упоменава и на интернет страницата на медията. Измененията се отнасят и за разпространителите на периодични печатни произведения, които също ще трябва да идентифицират собствениците си в декларация, гласят промените в закона, информира „Фокус“.

Ако едно лице използва повече от 1/3 от обектите за продажба в страната, Министерството на културата ще уведомява Комисията за защита на конкуренцията. Глобата за непопълване на декларации ще бъде от 10 до 15 хил. лева, а при повторно нарушение- от 20 до 30 хил. лева. Актовете за нарушение ще се съставят от длъжностни лица в Министерството на културата, а когато нарушителят не може да се установи ще се търси съдействието на МВР.

Министерството на културата ще създаде и ще поддържа публичен регистър на доставчиците на медийни услуги и на разпространителите на периодични печатни произведения. Министерството трябва да създаде регистъра в едногодишен срок след влизането в сила на закона.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

Блиц Новини
Скандалният Емрах Стораро се навърта около Натали Трифонова

кадри bTV, Инстаграм/Натали Трифонова Безспорно най-големият скандал в “Денсинг старс” до момента е целувката, която залепи Емрах Стораро на партньорката си Веселина по време на тангото им. Непозволеният интимен контакт би бил причина поп фолк певецът веднага да изхвърчи от шоуто във всяка страна, но явно не и в България. …

error: Content is protected !!