fbpx

Папа Франциск е впечатлен: Поморийки го плениха с гласовете си

автор: Елена Димитрова, БНР Бургас

Поморийската хорова формация „Прима“, с диригент Анета Драгнева- Данаилова стана част от третата Международна среща на църковните хорове във Ватикана.

Хорове,  оркестри, както и музиканти от цял свят се срещнаха от 23 до 25 ноември 2018 г. във ватиканската аула „Павел VІ“ за III Международна среща на хоровете по повод празника на света Чечилия.

Събитието е организирано от Папския съвет, а на него  взеха участие повече от 8000 певци и музиканти от всички континенти .  Участниците се срещнаха с папа Франциск на 24 ноември.

Международната среща беше открита с конференция, модерирана от монс. Марко Фрисина, с участието на водещи експерти на сакрална и богослужебна музика.  В събота, 24 ноември, конференцията продължи с изказването на монс. Рино Физикела, председател на Папския съвет.

Кулминационният момент на срещата започна от 11.30 ч. на същия ден с аудиенцията на папа Франциск, който разговаря с участниците, певците и музикантите. От 18 ч. в аула „Павел VІ“ се проведе „Концертът на хоровете“, посветен на света Чечилия. Всички присъстващи певци, заедно с хора и оркестъра на Римския диоцез Fideles et Amati бяха активни участници. Под  ръководството на  монс. Марко Фризина се  изпълниха  известни произведения от сакралната и литургична музикална традиция с творби на Палестрина, Моцарт, Перози, Хендел, Вивалди, Бартолучи. На сцената имаше над 600 певци, които изпълняваха песнопенията и заедно с всички  над 8000 души и  формираха един огромен полифоничен хор.

Събитието  беше закрито на 25 ноември в 10 ч. с литургия в базиликата „Свети Петър“, предстоятелствана от монс. Физикела. На богослужението  присъстваха всички участващи  в срещата певци. Трите дни  завършиха с  неделната молитва „Ангел Господен“ на площад „Свети Петър“ с папа Франциск за празника „Христос, Цар на Вселената“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!