fbpx

Папата показа нов път за развитие на българската църква, заяви Румяна Бъчварова

Папата показа нов път на развитие на Българската православна църква (БПЦ) – за по-голяма близост с хората, за по-голяма актуалност. Нейното отношение към посещението на папата трябва да бъде преосмислено. Това заяви началникът на кабинета на премиера Борисов и главен координатор на посещението на папа Франциск в България Румяна Бъчварова в ефира на БНТ.

„Отсъствието на БПЦ беше видимо от най-важното събитие. Но във вчерашния ден се появиха становища от важни хора от църквата да отправят положителни послания. Канонът не може да бъде над гражданите и над техните желания“, смята тя. По думите й България е била „видяна“ и „разбрана“.

Бъчварова изрази надежда, че Българската православна църква ще си извади нужните уроци. „В лицето на папата видяхме един човек като нас, който се вълнува от съвременните проблеми, който знае какво искаме, от какво имаме нужда“, добави началникът на кабинета на премиера.

Според нея папа Франциск е успял да провокира мисленето по въпроси, които забравяме „като да умеем да мечтаем, да не страдаме заради злобата на другите, да не се чувстваме сами и тъжни“. Тя акцентира, че посещението в бежанския център пък е привлякло внимание към нуждата от съпричастност и човечност към хора, които страдат.

 

Екипите на Ватикана и на София са имали добро сътрудничество, едно от изискването на папата е било да няма прекалено строги мерки за сигурност, гражданите да могат да стигнат до него и организацията да бъде скромна и без лукс. Самата подготовка за събитието е продължила половин година, а решението е взето шест месеца по-рано.

Посещението на папа Франциск в България приключи на 7 май. Ден по-рано с Молитва за мир от София той призова за „активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие“. На сцената на площад „Незавсимост“ до папата застанаха ръководители на мюсюлманското вероизповедание, на арменската църква, на евангелистко-протестантска общност, на евреи, католици. Както се и очакваше, след решението на Светия синод за неучастие в събития на папа Франциск на сцената не се качи представител на Българската православна църква. Мястото беше заето от директора на дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!