fbpx

Панагюрище – икономическото чудо на България

Според данните на Института за пазарна икономика към края на 2018 година средната работна заплата в страната е 948 лева. Трендът, посочен в изследването обаче поставя една невидима разделителна линия между големите индустриални, административни и образователни центрове като София, Пловдив, Варна, Стара Загора и останалата част от страната. Един град в Централна България обаче гордо се нарежда до първенците във всички икономически и социални показатели. Панагюрище днес е истинско социално-икономическо чудо. Градът е своеобразен пример за това как тежката индустрия може да създаде достатъчно предпоставки за развитието както на дребен и среден бизнес, така и промени изцяло социалния живот на един град, пише www.marica.bg.

Цифрите

Статистиката нарежда Панагюрище в категорията „малки градове“, но процесите, случващи се там през последните 10 години, нареждат общината сред най-бързо развиващите се у нас. Макар градчето да е с население от едва 16 000 души, тук се случва икономическо чудо, невъзможно за далеч по-големи населени места. Според доклад, представен този петък на специална среща, посветена на социално-икономическото развитие на града и перспективите пред младите хора, Панагюрище има огромна причина да се гордее и да бъде давано като добрия пример. Числата на ИПИ, представени от Петър Ганев по време на срещата, са доказателство за това. Докато в Пазарджишка област средната работна заплата през изминалата година е 727 лева, в Панагюрище тя е 1172 лева.

 

Над 10% от всички изплатени възнаграждения в област Пазарджик през 2018 година са се случили на територията на община Панагюрище. Това е в резултат на друга важна цифра, което определя профила на града. Общо 25% от всички инвестиции за последните 12 месеца в областта са се случили в 16-хилядното градче. На фона на общото населени на Пазарджишка област от малко над 275 хиляди души статистиката изглежда дори още по-внушителна. Друг признак за социално-икономическия подем в Панагюрище и превръщането на града в притегателна точка както за бизнеса, така и за туристите, е процентът на усвоените средства по Оперативните програми на ЕС. 42% от общата сума усвоени фондове в Област Пазарджик са в Панагюрище. Най-важният атестат в подкрепа на тезата за Панагюрище като икономическо чудо е двойно намалената младежка безработица (18-30 години) – от над 300 души през 2017 година до 148 през 2018 година.

Феноменът „Асарел Медет“

Факторите, довели до обособяването на Панагюрище като пример за успешно развиващ се град във всички направления на социалния и икономическия живот, се дължат основно на тясната връзка между местната администрация и бизнеса. Една от най-големите компании в страната – „Асарел Медет“ АД, е локализирана в непосредствена близост с града. Това, което отличава дружеството от повечето подобни по размер бизнеси, е социалната и обществена ангажираност на „Асарел Медет“. Още след приватизацията на откритата мина, която добива близо 0,5% от медта в световен мащаб, изпълнителният директор проф. д-р Лъчезар Цоцорков предначертава бъдещето на компанията. Както истински визионер, той разбира огромната роля, която дружество от подобен мащаб трябва да поеме в развитието не само на самия бизнес, но и на целия регион, в който се намира.

Така от 1999 година насам от „Асарел Медет“ АД са инвестирали близо 1,2 милиарда лева в иновации и развитие на бизнеса, като само тази година модернизациите и подобренията в мината ще стигнат 150 милиона лева. Паралелно с това компанията превръща Панагюрище в образец, що се отнася до активното участие на едрия бизнес в социалния, обществен и културен живот на града. С инвестицията на „Асарел Мед“ от над 90 милиона лева е създадена една от най-модерните болници у нас – МБАЛ „Уни Хоспитал“. Лечебното заведение е пример за успешно публично-частно сътрудничество. Само от 2012 година досега чрез партньорство с Община Панагюрище са реализирани проекти за над 150 милиона лева. Най-значимите са новият трезор в Историческия музей, в който се пази най-доброто копие на Панагюрското златно съкровище и самото то, когато си е у дома, многофункционалната спортна зала „Арена Асарел“, градският парк с минерална вода и пеещите фонтани. Освен това, дъщерно дружество на компанията създава и управлява двата най-големи хотела в града.

Последващият ефект

Хората в Панагюрище казват, че във всяко семейство има поне по един негов член, който работи в минната компания. Ролята на „Асарел Медет“ обаче съвсем не свършва с това дружеството да е най-големия работодател и инвеститор в града. Благодарение на социалните и стажантски програми на компанията, както и на съвместната работа с професионалната гимназия в Панагюрище по създаването на работещо дуално обучение, редица младежи се завръщат в града в последните няколко години. Именно в подобна насока „Асарел Медет“ съсредоточават своите усилия. За две години през стажантската програма на дружеството са преминали 86 ученици, които са получили практически знания в минната компания, както и стипендии. През тази година 9 от зрелостниците ще започнат постоянна работа към „Асарел Медет“, а за останалите опитът и натрупаните практически знания са огромен плюс при продължаването на своето образование.

Малкият и среден бизнес

Наличието на социално отговорна компания от мащаба на „Асарел Медет“ в Панагюрище се оказва една от ключовите предпоставки за развитието на малкия и среден бизнес в града. Пример за това е Васил Ралчев – млад предприемач от Панагюрище, завършил мениджмънт в Англия и избрал да се върне в родния си град и да развива семейния бизнес. Семейството на Васил управлява вече 19 години дестилерия за получаване на лавандулово масло. Васил и семейството му гледат общо 600 декара лавандулови насаждения, а марката им „Ина Трейд“ е синоним на качест​вен и биосъобразен продукт в целия свят. Паралелно с това, Васил Ралчев иска да разшири дестилерията и да развива биоземеделие и туризъм в града. Младежът посочва като един от най-големите си вдъхновители именно покойния вече изпълнителен директор на „Асарел Медет“ – проф. д-р Лъчезар Цоцорков, и всичко, което управляваната от него компания е направила в Панагюрище.

Равносметката

По време на форума „Социално-икономическо развитие на Панагюрище и перспективи за младите хора“ беше откроена една основна линия, която има потенциала да превърне града в още по-впечатляващо икономическо чудо. В Панагюрище все повече ще се залага на младите, техните идеи и личностно развитие в комбинация с високите технологии и най-актуалния ноу-хау във всички области. Паралелно с това градът ще продължи да развива културния и историческия туризъм. В дискусията взеха участие редица лидери на мнения и професионалисти, сред които Николай Минков (изпълнителен директор на Индустиален клъстер „Средногорие“), Огнян Траянов (председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН), Добромир Живков (управител на „Маркет Линкс“) и редица други лектори. Всички те бяха единодушни – Панагюрище е пример за това как трябва да се развива един град, без значение от размерите.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!