fbpx

Падна поредна вкусна тайна, свързана с Мира Добрева (снимки)

jenata.blitz.bg
Звездата на БНТ Мира Добрева е отлична домакиня и кулинарка, въпреки че скромно признава, че се е научила да готви добре едва след раждането на сина си Георги. Докато била по майчинство с него, започнала по-често да се върти около печката, а иначе от малка умеела да приготвя родопски специалитети, типични за родния й Златоград.

От баба си пази рецептата за пататник и я превърнала в любимо семейно ястиe. С удоволствие приготвя фасул, мусака, сарми и ориз в различни варианти. „Харесвам българската кухня, защото предлага разнообразие от вкусове и начини за обработка на продуктите. А като майка смятам, че е задължително децата ми да ядат домашно приготвена храна, за да са здрави”, казва Мира. Ето и нейните любими рецепти.

Пататник ала Мира

Необходими продукти:

6 броя кори за баница

6 картофа

1 глава лук

2 яйца

2 топки фиде

сол

микс пипери

1 ч.л. джоджен

75 г масло

олио за намазване

200 г сирене

Начин на приготвяне:

Намазваме с олио тавичка и леко посоляваме, за да не е безвкусна кората. Слагаме 4 от корите, които трябва да стърчат извън тавата. Настъргваме картофите и хубаво ги изстискваме от водата, след което ги слагаме в купа и смесваме с малко солчица, главичката дребно нарязан лук, смлян микс пипери, 2 яйца, 1 ч.л. джоджен, натрошеното сирене и натрошеното фиде. Разбъркваме хубаво и слагаме върху корите по малко от сместа. Не се изсипва наведнъж, за да не стане степано. Отгоре се нарязва маслото на парченца и се слагат другите 2 кори, след което се завива със стърчащата част от долните кори. Намазва се с олио и се пече само на долен реотан до зачервяване. След това се обръща на другата страна с помощта на по-голяма тава и отново се запича и долната кора. Тайната е във фидето. Да ви е сладко.

Постни сарми със сухи чушки

Необходими продукти:

2 глави кромид лук

1 стрък праз

3-4 суп. л. олио

1 и ½ ч.ч. ориз

сол

черен пипер

червен пипер

джоджен

гъби по желание

зелеви листа

Начин на приготвяне:

Запържваме две средни глави кромид лук или 1 стрък праз с 3-4 с.л. олио на слаб огън. Като стане прозрачен лукът, се добавят 1 1/2 ч.ч. добре измит ориз, бърка се, докато оризът стане прозрачен, посолява се, добавят се черен, червен пипер, джоджен, малко нарязани гъби по желание. Приготвяме зелевите листа и се нарязват наполовина, за да са по-малки сармите. В листата завиваме от плънката и редим в тенджера, в която ще варим. Накисваме и няколко сухи червени чушки в топла вода и пълним и тях с плънка. Редим ги в тенджерата. После варим всичко на слаб огън около 40 минути или докато е готов оризът, като леко проверяваме в една от чушките.

Ориз с маслини

Необходими продукти:

300 г маслини

1 ч.ч. ориз

1 гл. лук

1 морков

1 домат

магданоз

олио

сол

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнина. Прибавя се доматът, също нарязан на ситно или настърган, морковът – нарязан на кубчета. Сместа се овкусява на сол, разбърква се и се изсипва оризът. Залива се с 3 ч.ч. вода. Когато ястието е останало почти на мазнина, слагаме маслините и ситно нарязан магданоз. Оставяме да поври още 5 минути и сваляме от котлона. Ако е за гарнитура, за предпочитане е да не се слага домат.

Малинов пай

Необходими продукти:

300 г малини

200 г захар

250 г масло

500 г брашно

4 бр. яйца

220 г йогурт

Начин на приготвяне:

Маслото се нарязва на тънки парченца и се смесва с брашното. Реже се с нож, докато не стане на трохи. Добавя се захарта и едно яйце. Меси се с ръце, докато не се получи гладко тесто, което не залепва по ръцете. Оставя се за 15 минути. Слага се в тавичка, като се оформят стенички. Останалите яйца се разбиват и се смесват с йогурта до еднородна смес. Добавят се малините и сместа се разбърква внимателно, за да не се наранят плодовете. Плънката се излива върху тестото и се пече 35 минути на 180 градуса.

Кантучини

Необходими продукти:

200 г захар

250 г брашно

100 г бадеми

2 бр. яйца

1 ванилия

1 мая

Начин на приготвяне:

От всички продукти се омесва хомогенно тесто (бадемите са накълцани на едро, не фино смлени). Тестото се разделя на две и разточва като за франзели. Пече се около 30 минути на 180 градуса. След като десертът се изпече, се нарязва на парчета с дебелина от 1,5 инча (около 3 см.). Нарязаните парчета се запичат повторно за няколко минути в тиган. Кантучините стават още по-вкусни след третия ден от приготвянето им.

Подготви Анелия ПОПОВА

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!