fbpx

Още една „имотна“ оставка

big5.bg

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов я е депозирал в Министерски съвт

аместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставка. Той е депозирал молбата си за напускане на поста тази сутрин в Министерския съвет, съобщиха от енергийното министерство.

Вчера стана ясно, че зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов също се оказа с апартамент на преференциални цени, съобщи в свое разследване БТВ.

През есента на 2018 г. Първанов купува апартамент от 150 кв. м заедно с два гаража с обща площ на гаражите от 50 квадрата за сумата от 240 хиляди лева. Това прави точно по 616 евро на кв. м.

Първанов се сдобива с имота на 28 септември 2018 г., сочи справка на БТВ в Службата по вписванията.

Апартаментът в луксозния блок се намира в кв. „Изток” на ул. „Тинтява”, или на няколко пресечки от сградите, където с недвижими имоти се сдобиха Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Проверката на БТВ и „Антикорупционния фонд” показа още, че с апартамент в същата сграда няколко дни по-рано се е сдобил и ексшефът на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

Красимир Първанов засега държи рекорд по евтиния, пише в подробно разследване по случая сайтът „Биволъ“. Медията посочва, че енергийният шеф придобил на 28.09.2018 апартамент от 149,56 кв.м. плюс два гаража – 18,9 кв.м. и 31,17 кв.м. за 240 312,47 лв. или 616 евро на кв. м. Имотите са в нова сграда на ул. “Тинтява”, където е единият от апартаментите закупени от Вежди Рашидов.

Първанов е редовен клиент на Артекс. Още през 2009 той си е купил от фирмата апартамент в Дианабат от 150 кв. м. плюс гараж 16,9 кв.м. за 222 964 лв. или 684 евро на кв.м. Първанов е бивш шеф на НЕК, по-късно става част от правителството „Борисов 3″.

Кой е Красимир Първанов?

Първанов е магистър-инженер по специалност „Електрически централи, мрежи и системи“ в Техническия университет в София. Завършва магистратура и по публични финанси в Университета за национално и световно стопанство в София.

От 1990-та до 2007-ма година Красимир Първанов заема различни длъжности в „Електроразпределение Столично“ АД – началник подстанция, диспечер-управление на електроразпределителната мрежа на град София, директор „Електроразпределение Запад“. В периода 2007-ма – 2010-та година е директор на дирекция „Обновяване, проучване и предоставяне на мрежи“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

От 2010-та до 2012-та година е изпълнителен директор на „Националната електрическа компания“ ЕАД.

През 2012 г. Първанов е уволнен от НЕК след бурен скандал. Причината е, че подписва допълнително споразумение с руската „Атомстроейскпорт”, според което НЕК се задължава да сключи окончателен договор за изграждането на АЕЦ „Белене”, без да е бил упълномощен от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Тогава Първанов се защити, че е имал мандат за това от ресорния вицепремиер Симеон Дянков. В крайна сметка уволнението стана факт.

На 15 май 2017 г. е назначен за зам.-министър на енергетиката.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!