fbpx

Още две улици във Варна се затварят заради Синята зона, от общината казаха и как точно ще се плаща паркирането

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна на 28-ми юни ще се извършва полагане на хоризонтална маркировка на ул. „Петко Каравелов“ и ул. „Александър С. Пушкин“, съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“.

За времето от 7 ч. до 19,30 ч. спирането на моторни превозни средства в района ще бъде забранено. От общинската фирма призовават гражданите да преместят автомобилите си.

Три ще бъдат методите за плащане за почасово паркиране в „синята зона“ във Варна – чрез мобилно приложение, SMS или в брой,  съобщиха от общинското предприятие „Паркинги и синя зона“. В момента се поставя хоризонтална маркировка и зоната все още не е действаща, уточниха от общината.

Мобилното приложение – Виртуален паркинг метър, може да бъде изтеглено от сайта на общинското дружество – www.varnaparking.bg. След регистрация се зарежда виртуален портфейл, който прехвърля към страницата на epay.bg, чрез която се въвежда акаунт на клиента или детайли по банкова карта. Операцията е еднократна и методът на плащане се запаметява автоматично. Единствено мобилното приложение дава възможност да се заплати и половинчасов престой на цена 50 стотинки. Също така могат да се запаметят на различни автомобили за бърз достъп. Системата изпраща и предупредително съобщение 5 минути преди изтичане на периода на паркиране.

Друг начин за заплащане е изпращане на съобщение. Клиентите на българските мобилни оператори изпращат SMS на номер 1352 с текст – номера на автомобила. Съдържанието на SMS трябва да възпроизвежда буквално табелата с регистрационния номер на съответното пътно-превозно средство. Системата приема изписване на кирилица и латиница с максимално допустим брой 10 символа. Таксуването на паркиране с SMS е за един час. Цената за едно съобщение е 1 лев плюс стойността на SMS към мобилния оператор. Успешно заплащане се счита за извършено, когато клиентът получи обратно потвърдително съобщение. Системата изпраща и напомняне 5 минути преди изтичане на периода за паркиране.

Третият начин за заплащане е в брой и се извършва в търговски обекти, които са отбелязани със стикер, на който е изписано на български и английски език „Тук можете да платите кратковременно паркиране Синя зона. Цената е също 1 лв. на час.

Паркирането в „синята зона“ е разрешено до 3 часа. При достигане на максималния период, системата няма да приема и таксува опити за последващи заплащания и клиентът трябва да премести своя автомобил извън обхвата на зоната.  Нов тричасов престой може да започне след като изминат 30 минути от изтичане на предходния.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!