fbpx

Официално е: Вече и Варна има синя зона, но… много въпроси остават без отговор

От днес Варна е поредния град в България, в който паркирането в центъра е платено. След няколко отлагания, Синята зона вече е факт, макар че до 12 август общината отпуска на шофьорите гратисен период. През този един месец плащането не е задължително и засега няма да се слагат скоби. За сметка на това, всички които са паркирали не по правилата (а те не са никак малко) ще бъдат безкомпромисно глобявани. Това до момента се случваше рядко в центъра на морската столица.

Освен това обаче има и още нерешени въпроси, на които до момента община Варна не е дала конкретни отговори по начин, който да бъде ясен за живеещите в центъра. Част от тях постави Илко Георгиев. Ето какво написа той: 

Много съм объркан от наредбата за правото на паркиране в синята зона. Пише, че наематели на жилища в синята зона могат да си направят годишен абонамент за паркиране като живущи с договор за наем и нотариален акт на собствениците. Обаче като отида във фирмата „Паркинги и синя зона“ ми искат не настоящ адрес, а постоянен, който е в личната карта, а аз съм наемател и е логично настоящия ми адрес да е на ул. Македония (където живея в момента), а постоянния ми да е в Добрич, защото съм от там. Искат и регистрацията на колата да е на ул. Македония, а тя логично е в Добрич. Как да си направя абонамент за синята зона като наемател? Излиза, че трябва да си сменя личната карта и талона на колата. Не зная дали това е възможно, като съм от Добрич и ако е възможно, то ще струва пари и време.  Ако догодина сменя квартирата и отида примерно на ул. Бдин, пак ли ще трябва да плащам за да си сменям личната карта и талона на колата?  Тези изисквания са просто абсурдни, невъзможни и неизпълними. На кого са необходими всички тези усложнения. Нали целта е просто да има ред, а не да подлудят гражданите. Някой ще каже: стой си в Добрич. Има много наематели варненци или студенти, които попадат в тази синя зона или ще попаднат в следващата след следващото разширение. И техния проблем ще е същият.

Купих си колата миналата година. Предлагаха ми да я купя на лизинг, но им отказах. Ако я бях купил на лизинг, как щях да сменя адресната и регистрация по талон, като тя щеше да се води на Алианс Ауто – вероятно в София? Сигурен съм, че има собственици в синята зона с лизингови автомобили. Те какво ще правят?

Хазяинът, който ми даде жилището под наем, има друг апартамент в кв. Левски и живее там. Личната му карта и талона на колата са регистрирани в кв. Левски. Въпреки че има нотариален акт за жилището си на ул. Македония, и той не може да си изкара абонамент да спира пред собственото си жилище. Не знам на вас как ви звучи това, но на когото го кажа, го взема за абсурдно.

Ами защо да не може да престояваш по-вече от 3 часа в синята зона? В София може. Щом си плащаш, значи си редовен и не те закачат. Не зная дали наредбата в София е различна, но приемат плащания след 3-тия час и не ти пипат колата. Нали общината иска да печели пари от тази синя зона? Ако човек може да си позволи финансово да плаща, защо ще му отказват да му вземат парите и да спечели общината? Едва ли много хора ще могат да си го позволят. Нали искат по-вече пари за да поддържат по-добре улиците, да няма дупки и т.н. Това не ви ли звучи също абсурдно?

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!