fbpx

От 2020 г. образованието за 4-годишните ще стане задължително

С поправка в Закона за бюджета за догодина, предложена от депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти” преди второ четене в парламента, се въвежда задължително образование за 4-годишните от 2020 г. Промяната на закона за образованието ще регламентира влизането в образователната система на 4-годишните – до 2 месеца след приемането на Закона за бюджета, съобщава вестник “Сега”. Мярката започва 15 септември 2020 г., прогнозира министърът на образованието Красимир Вълчев.

Общо 15 депутати, сред които Менда Стоянова, Валери Симеонов, Милена Дамянова, Милен Михов предлагат в бюджета за догодина да бъдат планирани 10 млн. лв. повече в перото “текущи разходи”, с които да се финансира обхващането на 4-годишните в задължително предучилищно образование и да се подпомогне заплащането от родителите на такси за детска градина за 4-, 5- и 6-годишните. Те имат идея и откъде точно да дойдат допълнителните пари – с 10 млн. лв. да се завишат планираните приходи от акцизи през следващата година.

Депутатите разчитат, че въвеждането на видеонаблюдение в акцизните складове за горива ще осигури достатъчно допълнителни постъпления от акцизи. Предлагат се и разпоредби в закона за бюджета, които предвиждат в срок от 2 месеца след обнародването му Министерският съвет да предприеме законови промени, които да въведат задължителното предучилищно образование на 4-годишните, както и помощта при плащането на таксите за детска градина.

Депутатите изрично посочват, че “задължителното предучилищно образование не означава, че децата започват училище”. “В предучилищното образование (независимо дали то се осъществява в детска градина или в училище) игровата дейност е основно средство за постигане на очакваните резултати”, казват те, с което на практика отварят вратичка някои деца на 4 години да ходят на предучилищна в училище. Народните представители отбелязват още, че с въвеждането на задължително образование за 4-годишните ще се отговори на множество международни и вътрешни изследвания, които показват, че колкото повече време прекарват децата в забавачка, толкова по-успешно се справят в училище.

Красимир Вълчев коментира пред вестник “Сега”, че предложената промяна е в изпълнение на поет ангажимент на правителството, като най-вероятно ще влезе в сила на 15 септември 2020 г. Според него, макар и твърде амбициозно, е реално сегашният обхват на 4-годишните, който е около 78%, да се увеличи до близо 90%, което би означавало още 7 хиляди деца да ходят на градина. По думите му обаче е особено важно как точно ще бъде променен Законът за предучилищното и училищното образование и дали в него ще има изключения за градовете или селата, където няма места за всички 4-годишни деца.

Общоизвестно е, че в големите градове детските градини не могат да поемат всички деца, а в малките населени места особено остър е проблемът с липсата на каквато и да е градина или училище, поради което малчуганите често пътуват до най-близката институция в ранни зори. Според Вълчев е резонно в закона да се предвидят изключения, както и да се реши въпросът с транспорта на най-малките, които няма как да се возят сами. “Възможно решение е да се възстановяват разходите на родители, превозващи децата си, но засега такова решение няма”, коментира той.

Поправките в закона трябва да посочат и къде точно ще се провежда задължителната предучилищна на 4-годишните – само в детска градина или и в училище. От асоциация “Родители” са категорични, че училището не е най-подходящото място за толкова малки деца. Освен това те настояват родителите да могат да избират в каква форма да запишат децата си. “В училище – по-скоро не”, смята и Вълчев.

В момента предучилищната подготовка е задължителна за децата на 5 и 6 години и се извършва в детските градини и училищата. ГЕРБ се опитва да въведе задължително образование за 4-годишните от 2012 година. При дебатите около училищната реформа тогава имаше предложения за задължително предучилищно образование и на 4-годишните, но те срещнаха критики от обществото. В началото на 2013 г., когато на власт бе първият кабинет на Бойко Борисов, ГЕРБ дори прие такива текстове в училищния закон, които доведоха до протести на родители. Тъй като обаче няколко седмици по-късно Борисов подаде оставка и 41-ият парламент бе разпуснат, законопроектът не бе приет изцяло.

През 2014 г., когато на власт бе вторият кабинет на Борисов, ГЕРБ внесе отново законопроекта за предучилищното и училищното образование, но без текстове за задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните. Именно този закон е основа на продължаващата вече година реформа в училищното образование. Праз май 2018 г. правителството прие план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система, според който до края на 2020 година 90% от децата на 4 години ще бъдат обхванати в системата на предучилищното образование.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

error: Content is protected !!