fbpx

От 1 април „Шел“ започва сондажи за петрол и газ край нашия бряг

www.monitor.bg

Снимка: i.ytimg.com Сондажният кораб Noble Globetrotter е нает до септември 2023 г.

Шансовете да се открие перспективно находище са 1:5

От 1 април „Шел“ за почва сондажи за петрол и газ край нашия бряг, съобщи днес Александър Кейс, ръководител на проекта за проучване за наличие на въглеводороди в българския шелф.

„От 18 месеца се готвим за сондирането в блок „Хан Кубрат“, което ще се прави заедно с австралийската „Уутсайд“ и „Репсол“. Втората фирма вече търси газ заедно с „Тотал“ в блок „Хан Аспарух“ в изключителната ни икономическа зона“, каза още той.

Кейс каза, че решението за сондажите е било взето на база оптимистичните резултати от 3D проучванията, завършили през 2017 г. „Сондажите ще са проучвателни за оценка на количествата въглеводороди

в находището и доколко е икономически изгоден промишленият им добив“, поясни той. „Ще се достигне дълбочина от почти 4 км, като 1300 м е разстоянието от повърхността до дъното на Черно море. Сондажите ще са проучвателни за оценка на количествата въглеводороди в находището и доколко изгодно извличането им“, поясни той. По думите му шансовете да се открие находище, което да е икономически перспективно за разработка и добив е 1:5, но от „Шел“ са се подготвили добре и Кейс е оптимист за резултатите. „Засега не е решено дали ще се прави повече от един сондаж, на различно място от първоначално избраната точка“, поясни той. Очаква се цената на сондажите да бъде между 50 и 150 млн. долара.

Ще се използва специалният кораб Noble Globetrotter, като съдът е нает до септември 2023 г. Основната база на проекта за проучването е Варна, която е по-далеч от място на проучването спрямо Бургас, но изборът е бил направен след търг. Кейс подчерта, че от откриването на находище в шелфа до започване на промишлен добив обикновено минават от 8 до 10 години.

Ян Декнател, ръководител на проучванията в Западното Черноморие поясни за „Монитор“, че в зависимост от инвестициите рентабилността на един проект е различна, но при всички положения цената на петрола трябва да е над 30 долара за барел. Освен това капацитетът на добива трябва да е еквивалентен на поне 75 хил. барела нефт на денонощие.

На въпрос дали има открито находище в турската икономическа зона в тази част на Черно море, където също се правят подобни проучвания, експертът поясни, че няма официални данни за резултатите от него.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!