fbpx

От София до Лондон за 2 часа с влак? (видео)

От София до Лондон за два часа с влак или само за половин час до Варна. Това не е научна фантастика, а вече почти реалност с най-новата технология за транспорт, наречена хайпърлуул (свръхбързо пътуване), съобщава „Нова телевизия“.

Времето е пари, а с вече почти митичния нов транспорт времето се съкращава драматично – Лос Анджелис-Лас Вегас за 30 минути, Лондон. Единбург за 41 минути, а от Дубай до Абу Даби само за 12 минути. Това би променило радикално правилата на играта в света. Неслучайно големите компании се състезават да превърнат новата технология в реалност. За първи път я споменава Илон Мъск.

„Това на практика е наземен транспорт, който се движи със скоростта на самолет – 1300 км в час в тръби с условия на вакуум”, казва Джон Майлс, професор в университета „Кембридж“.

Това описание звучи невероятно, но е напълно възможно. Ричард Брансън създаде компания, която успя да направи първи тест с транспорта.

„Ние сме единствената компания в света, създала тестови полигон в Невада. Доказали сме, че всичките ни системи работят изрядно във вакуумна среда”, споделя мениджърът Хари Далиуал.

За строежа на новия транспорт са нужни огромни разходи, политическа воля и земя. Дубай разполага и с трите.

Системата хайпърлууп ще добави 1% към БВП в района, където работи. Тайната й е магнитната левитация. Когато се обърнат полюсите на два магнита, те се отблъскват. На релсите на новите влакове също има магнити с обърнати полюси. Моторите на влаковете използват технологията на магнитните вълни. Тъй като влакът не докосва релсите няма триене, а това води и до значително увеличаване на скоростта. Този нов вид транспорт би променил обществото фундаментално.

„Много хора смятат, че тези проекти никога няма да се реализират, но много хора са казвали също и че човекът никога няма да полети. По мое мнение това ще стане, а промените в живота ни могат да се съпоставят с тези от изобретяването на жп линиите”, обясни проф. Джон Майлс.

София – Варна за 2 часа с влак – сега изглежда немисилимо, но според Ричард Брансън този транспорт ще може да ползваме много скоро – до 20 години.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!