fbpx

От НИМХ огласиха пълна и подробна прогноза за времето през ноември

Ноември започва със слънчеви дни и по-високи от обичайните температури. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология НИМХ обяви дежурният синоптик Красимир Стоев, цитиран от Фокус.

Тази година през ноември се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8°, за високите полета – между 3 и 5°, по Черноморието и долината на р. Струма – между 8 и 10°, в планинските райони — от минус 5 до 3°. Месечната сума на валежите ще бъде под нормата, като до средата на месеца в повечето райони ще е без валежи.

Месечната норма на валежите за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, в южните и планинските райони – между 60 и 90 л/кв.м. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 7 и минус 2°, по-високи по Черноморието, а най-високите – между 20 и 25°.

През първото десетдневие от ноември температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че след 5-ти постепенно ще се понижат. През повечето дни от десетдневието над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, на места в равнините преди обяд ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Временни увеличения на облачността ще има около 8-ми ноември, когато на отделни места ще превали слаб дъжд.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. В равнинната част от страната ще преобладава облачно и мъгливо време, на места с ръмежи. Повече слънчеви часове ще има в планинските райони, където и температурите ще бъдат по-високи. По-значителни увлечения на облачността и валежи от дъжд се очакват около 15-ти и 19-ти ноември, когато и температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневие се очаква увеличаване на динамиката на атмосферните процеси. Около 23-ти, 26-ти и в края на месеца през страната ще преминават атмосферни смущения и на много места ще има превалявания и понижение на температурите. Ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава.

Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30˚.

Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени „циганско (сиромашко) лято”.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7.00 часа и залязва в 17.20 часа. Продължителността на деня е 10 ч. и 20 мин.

В края на месеца Слънцето изгрява в 7.36 часа и залязва в 16.54 часа. Продължителността на деня е 9 ч. и 18 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 7.11 — новолуние, 15.11 — първа четвърт, 23.11 — пълнолуние и 30.11 – последна четвърт.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!