fbpx

От КЕВР увериха: Цената на тока няма се увеличи от 1 октомври

Цената на електроенергията от 1 октомври няма да бъде променяна. Това увери пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов. Той уточни, че Комисията е намерила необходимия буфер, за да не се увеличава цената на тока. По този начин е било записано и в доклада, който ще бъде разгледан от КЕВР. Той уточни, че е намерен излишък от средства, които са събрани от фонд „Сигурност на електроенергийната система“, предаде БТА.

„По такъв начин Комисията потиска някои тенденции, които се появиха в различни сектори, за повишаване на цените и инфлацията“, добави Иванов. Той допълни, че КЕВР се явява стабилизиращ фактор и се надява да няма увеличение на цените на тока и през януари. По думите му, ако цената на тока не бъде променяна на тримесечен период, това дава стабилност на инвеститорите, производителите и домакинствата.

По повод предстоящото увеличение на цената на природния газ с близо 14 на сто от 1 октомври, Иванов отново изтъкна, че КЕВР няма никакви инструменти, за да въздейства върху тази цена. Той изтъкна, че за крайните потребители повишението на природния газ ще бъде с не повече от 8 на сто, защото цената на услугата се формира не само от цената на природния газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. „По този начин всеки, който ще плаща за доставен природен газ, ще плаща с 8 процента повече, а не с 13,89“, уточни председателят на КЕВР.

Иван Иванов посочи, че цената на суровия петрол продължава да бъде много висока, но се надява събитията в международен план да не доведат до ново поскъпване. Той не се нае да прогнозира каква ще бъде цената на природния газ от 1 януари, но уточни, че тя може както да се увеличи, така и да се намали, защото това зависи от фактори, които са извън България.

Председателят на КЕВР отбеляза, че дори и да има някакво повишение на цената на природния газ, ако то се задържи в рамките на 5 на сто, цените на топлинната енергия няма да бъдат повишавани.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!