fbpx

От какво измират делфините в Черно море и защо намираме все повече на пясъка? Ето отговорите

С една трета се е увеличил броя на намерените мъртви делфини по брега на морето във варненския регион. Това съобщиха в отговор журналистически въпроси от РИОСВ – Варна.

През 2018 г. до настоящия момент в екоинспекцията са подадени 19 сигнала за намерени мъртви делфини по варненското черноморско крайбрежие. От извършени проверки по сигналите са установени 12 мъртви делфина, предимно от вида муткур (морска свиня). Намерените мъртви китоподобни са констатирани през месеците април и май. За същия период през 2017 г. на територията на община Варна са установени 8 мъртви делфина.

От извършените проверки на място е установено, че намерените екземпляри са в напреднала фаза на разлагане, което не позволява да бъдат изследвани. По телата на бозайниците не са установени видими следи от рибарски мрежи или умишлено убиване.

Предвид факта, че мъртвите екземпляри престояват дълго време във водите на Черно море преди да бъдат изхвърлени на брега и са в напреднала фаза на разлагане, което възпрепятства установяване на причините довели до тяхната смърт, както и установяване на антропогенна намеса, евентуалните предполагаеми причини за смъртността на делфините могат да бъдат – случаен улов в риболовни уреди с последващо удавяне, паразитни болести и вирусни инфекции.

В случай, че гражданите открият мъртви делфини, изхвърлени по варненското Черноморско крайбрежие е нужно да подават сигнали по „зеления“ телефон на екоинспекцията, публикуван в интернет сайта на РИОСВ – Варна.

По сигналите експерти на РИОСВ – Варна, своевременно извършват проверка на място и съгласно Инструкция за взаимодействие при случаи на изхвърлени китоподобни по българското черноморско крайбрежие, уведомяват съответната Черноморска община за предприемане на действия по отстраняване на намерения мъртъв делфин.

В Черно море се срещат три вида делфини – обикновен делфин, муткур и афала. Те са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, което забранява тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри.

В зависимост от състоянието на екземплярите от защитени видове Закона за биологичното разнообразие предвижда по преценка на регионалния орган на МОСВ да се предприемат следните мерки:

1. пускане на свобода в подходящ район;

2. изпращане за лечение или отглеждане в спасителен център, ветеринарна клиника или зоологическа градина;

3. предоставяне на научна организация или училище или природонаучен музей за изследване или попълване на учебни сбирки;

4. оставяне на мястото, където е намерен или убит.

Предвидените в Закона за биологичното разнообразие административни наказания за посегателство срещу защитени видове са от 100 до 5 000 лева за физическо лице и от 500 до 10 000 лева за юридически лица.

За видовете обикновен делфин и афала Наказателния кодекс предвижда наказване с лишаване от свобода до пет години, както и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Симона и Митко се събраха в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Драмата и междуличностните отношения взеха връх в Кухнята на Ада. Вече не се обръща внимание толкова на готвенето. То в повечето случаи се оказва провал и при двата отбора. След един такъв неуспех на вечерна резервация от предаването си тръгна и Славейко, като сините останаха само трима. …

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

error: Content is protected !!