fbpx

От днес човечеството живее на „екологичен кредит“

От днес (1 август) човечеството започва живот на „екологичен кредит“, след като за първите седем месеца от началото на 2018 г. е изразходвало природните ресурси, които планетата е способна да възстанови в рамките на една година. За това предупреждават от международната природозащитна организация WWF и се позовават на доклад на Световната мрежа за екологичен отпечатък, пише dnevnik.bg.

Денят на екологичния дълг настъпва все по-рано всяка година, което означава, че хората използват природните ресурси все по-бързо. А 1 август е най-ранният такъв ден, откакто се води статистика.

Това, което произвеждаме след тази дата, не е устойчиво, защото Земята не е в състояние да го възпроизведе с бързината, с която го изразходваме, обясняват експертите.

Изследването измерва екологичния отпечатък на човечеството върху планетата. То показва, че ние поддържаме този дефицит не само с изчерпване на запасите от ресурси чрез свръхулов и изсичане на горите, но и чрез натрупване на отпадъци – като например въглероден диоксид в атмосферата, който екосистемите не могат да поемат.

Начинът за изчисление е като световният екологичен капацитет се дели на световния екологичен отпечатък. Или количеството ресурси, създадени от Земята за една година, се разделят на това, което човечеството потребява като храна, дървен материал, суровини за производството на дрехи и т.н. Полученото число се умножава по 365, колкото са и дните в една стандартна календарна година.

„Докато населението на Земята се разраства, икономиките се развиват и търсенето на ресурси става все по-голямо, размерът на Земята си остава същият. От 1970 г. насам, когато глобалната свръхконсумация става факт, ние започваме да теглим от „главницата“ на нашата биосфера, вместо да живеем от нейната „лихва“, предупреждават от WWF.

Оценките показват, че за да задоволим консумацията си при сегашните темпове на търсене ние имаме нужда от 1.7 планети. Изследването показва, че жителите на Обединеното кралство имат нужда от четири Великобритании, за да посрещнат нуждите на своето потребление. А населението на САЩ живее така, сякаш разполагаме с ресурсите на 5 планети като Земята.

Експертите от WWF предупреждават, че екологичната свръхконсумация е възможна само за ограничено време, преди екосистемите да започнат да се разпадат и накрая напълно да се сринат. А цената, на която ще трябва да изкупим „дълга си“, е много висока.

„Сега е моментът да започнем да обръщаме тази тенденция“, призовава Веселина Кавръкова, директор на „WWF България“. „Всеки има роля в това – от правителствата, през бизнеса, до всеки един от нас с избора ни какво използваме всеки ден. Да опазваме горите, които ни осигуряват ключови условия – чист въздух, питейна вода, ресурси, но също са дом на застрашени животински и растителни видове.“ WWF фокусира усилията си за опазване на вековните български гори, които имат най-голям принос за опазване на биоразнообразието, но същевременно изчезват заради сечи, климатични промени и т.н.

Кавръкова акцентира на значимостта на реките и призовава да не ги преграждаме, канализираме, замърсяваме и застрояваме, тъй като по този начин убиваме живота в тях и се лишаваме дългосрочно от качествени водни ресурси.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

Блиц Новини
Фенките на „Ергенът” плачат: Алек, защото изгони най-свястната?

кадри bTV Зрителите са дълбоко разочаровани от развитието на ситуацията в „Ергенът”. След като Екатерина беше изненадващо изгонена от имението, в социалните мрежи заваляха коментари, които почти без изключение са отрицателни. Феновете на предаването са разочаровани и озадачени: „Ужас! Това беше една от дамите, които бях най-скромни, възпитани, тактични, красиви …

Hell's kitchen
„Професионалистката“ Никол се подиграва на влюбения Чоткин

Кадри Нова ТВ Срещата организирана от продукцията на Хелс китчън бе доста изненадваща за Чоткин, но и породи много въпроси сред зрителите. Доста се съмняват, че всичко това е нагласено предварително и е театър, най-малкото заради това, че няма как да знаят изхода от състезанието с чиниите, и че точно …

error: Content is protected !!