Откриха химикали в две марки зехтин, проф. Байкова съветва да готвим с олио
- By : Vihrogon
- Категория: Блиц Новини
www.flagman.bg
При 11 пъти над нормата на органични разтворители има риск за здравето, предупреди диетологът
Органични разтворители 11 пъти над нормата са открити в две от общо 13 изследвани марки зехтин. Данните от лабораторните анализи на „Активни потребители“ бяха представени от водещата на „Чети етикета“ по бТВ Биляна Гавазова, а диетологът проф. Донка Байкова обясни в предаването „Тази сутрин”, че при такава концентрация на химикали има риск за здравето. Затова тя препоръча да готвим със слънчогледово олио.
„Когато зехтинът е студено пресован, т.е. екстра върджин, би трябвало да е само да е маслен екстрат на маслини. Това е в т.нар. рафинирани масла, при които са допустими химически агенти и висока температура, докато при студено пресованите зехтини, ако има химикали, е имитиращ продукт“, коментира специалистът по здравословно хранене.
„Екстра вържин зехтините не се подлагат на термична обработка. Разграждат се и всичките им хубави свойства се губят. Окисляват се, изчезват антиоксидантите, витамините и става продукт, който носи риск за стомашно-чревното здраве“, предупреди проф. Байкова.
От Агенцията по безопасност на храните обявиха, че ще се самосезират.
„За салати използвайте зехтин, но когато готвим – рафинирани масла. Защо не слънчогледово? То е подходящо“, каза още диетологът.
ДУБРУТУ СВАТЕ… .ОТ МНОГО ГОДИНИ НИ ТРОВЯТ МЛЕКАРИ ,МЕСАРИ ,МОШЕНИЦИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ХРАНИ … .И ТАЯ АГЕНЦИЯ СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ .НЕ САМОСЕЗИРАНЕ ИМ ТРЯБВА НА ТИЯ БОКЛУЦИ,САМОЗАКРИВАНЕ ИМ ТРЯБВА .