fbpx

Откриха стафилококи в колбас във варненски хипермаркет

Коагулазоположителни стафилококи в сушено филе с чубрица, в две машини за рязане на колбаси и по работния плот са били открити във варненски хипермаркет. Това става ясно от решение на 10-и юли на Районния съд в морската столица, който потвърждава наказателно постановление на директора на ОДБХ – Варна, наложил имуществена санкция в размер на 1200 лв. на „К.Б. ЕООД е.К.“ КД , научи Moreto.net.

На 23 януари 2019 г. в ОДБХ е постъпила жалба от потребител за наличието на заболяване от нейната дъщеря след употребата на сушено филе с чубрица, закупено на 21.01.2019 г. от хипермаркет „Кауфланд – Варна1“, стопанисван от „Кауфланд България“ ЕООД. Жалбоподателката е посочила, че тя самата също била с влошено здравословно състояние.

След получения сигнал, служители към ОДБХ-Варна извършили проверка на 24-ти януари в посочения магазин, като са били взети проби от нарязаното сушено филе с чубрица, от технологичното оборудване, работния плот и от персонала. Резултатите установили, че в колбаса, в двете машини за нарязване и по работния плот има патогенни микроорганизми – коагулазоположителни стафилококи.

За извършеното нарушение относно хигиената, главният инспектор в ОДБХ-Варна съставил акт на 26-ти март, а на 4-ти април началникът на Областната дирекция по безопасност на храните в морския град издал наказателно постановление, с което на въззивното дружество е наложена имуществена санкция в среден размер 1200 лв., от максималния – 2000 лв.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Административния съд във Варна.

Стафилококите са род бактерии от семейство Стафилококови или Микрококи, най-малко 40 вида. Повечето от тях са безвредни и обикновено живеят по кожата и лигавицата на хора и други организми. Някои видове обаче са причина за инфекции. Отделяните от тях токсини са честа причина за хранителни отравяния, тъй като стафилококите могат да се размножават бързо в неправилно съхранявана храна.

Според мен това е неизбежно но службите ако са на место би трябвало да се овладее ситуацията.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!