fbpx

Отворено! Пловдивчани могат да се запишат за безплатен нов климатик, печка или парно

trafficnews.bg

Модернизирането на отоплението ще бъде извършено с 14 милиона лева европейски средства
Пловдив стартира борбата с мръсния въздух чрез подмяна на старото отопление на гражданите, което изпуска вредни емисии.

Всички пловдивчани вече могат да подават документи в районните администрации по местоживеене, за да преминат през процедура за одобрение.

Условията за преминаване към безплатно модерно отопление е жителите да се отопляват на твърдо гориво към момента. Причината е, че печките и кюмбетата се анализирани като един от основните фактори за замърсяване на въздуха с фини прахови частици и азотни оксиди.

Според лансираните данни битовото отопление причинява над 70% от токсичността на въздуха. Именно по тези параграфи в зимния сезон атмосферния въздух в Пловдив минава в пъти екологичните норми.

Всички жители на Пловдив, които се отопляват на твърдо гориво, ще могат да кандидатстват за преминаване към модерно отопление, като по програмата ще може да им се предостави безплатно климатик, печка на пелети или свързване към топлопреносна мрежа – газификация или топлофикация.

Това е заложено в проекта на Община Пловдив за борба с мръсния въздух, който е финансиран с европейски средства по процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по Оперативна програма „Околна среда“ за периода 2014-2020 година.

За Община Пловдив са отпуснати средства в размер на 13 868 232 лева, като сумата е разпределена на база броя домакинства на твърдо гориво, които по предварителни данни в Пловдив наброяват 18 165.

Община Пловдив инициира и детайлно вторично преброяване на домакинствата, които са потенциални бенефициенти на програмата. Данните оттам все още не са ясни, тъй като преброяването все е в ход. Междувременно обаче започва процедурата по райони, като всяко домакинство, което счита че отговаря на критериите, може да подаде заявление за участие.

Желаещите ще трябва да кандидатстват лично – т.е. собственика на дома попълва декларацията, като няма да е необходимо съгласието на Етажната собственост. Домакинствата ще трябва да предадат използваната досега печка или котел на твърдо гориво и да потвърдят, че ще използват новия тип отопление. Ще трябва да предоставят възможност за минимум две проверка в дома им по оползотворяване на съответната топлинна система и да докажат, че за него не е използвано двойно финансиране /т.е. да им се изплащат и други средства за същото нещо/. С приоритет ще бъдат домакинства, живеещи в санирани сгради с оглед по-висока енергийна ефективност.

Безплатен ще бъде уредът – климатик, ако става дума за отопляне с електроенергия, или печка на пелети, а при избор за топлофициране или газифициране на дома – услугата по внедряване на системата. Сметките за отопление обаче остават в задължение и в бюджета на самото домакинство.

Това е важно да се подчертае, предвид че често печката на дърва и въглища е избиран вариант с оглед финансови съображения в дългосрочен план.

Подаването на декларация за съгласие за включване в програмата е с краен срок 31 юли 2019 г. След кандидатстването започва подбора на домакинствата, като одобрените ще получат обратна връзка от Община Пловдив.

Първият проектен етап е до 31.05.2021 г. Крайният срок за изпълнение на проекта е 31 декември 2023 г, т.е. до тогава всички подлежащи на ново безплатно отопление ще го имат фактически. Първият проектен етап е до 31.05.2021 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!