fbpx

Отварят „космическия“ храм в Добърско с уникалните му стенописи (снимки)

снимки: БНР

Уникалният храм в Добърско, който остана затворен за Великден, отново приема миряни, пише enovina.bg.

Хората, платили за екскурзия до атрактивната църква „Свети Теодор Тирон и Теодор Статилат“, останаха силно възмутени и определиха това като „безбожие“.

Новината, че църквата отваря врати на 3 май, съобщи в социалната мрежа кметът на Разлог Красимир Герчев.

„Поради процедура за предаване на собствеността, църквата в Добърско временно беше затворена. В началото на годината храмът в село Добърско стана собственост на Българска православна църква. След 10 години съдебни дела, Върховният касационен съд се произнесе – владението върху паметника на културата да се прехвърли от Националния исторически музей към Неврокопска епархия.
Статутът на музей – филиал на Националния исторически музей на късносредновековната църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско не позволяваха никаква намеса на община Разлог в нейното управление, а така също и във финансовата й политика“, обясни градоначалникът на Разлог.

„Църквата в Добърско вече е собственост на Българска православна църква. Отец Янко призовава туристите и миряните към спокойствие и уверява, че църквата ще бъде отворена на 3 май. Възстанови се правда, църквата е част от Българска православна църква, каквато винаги е била. Нека Божието благословение да бъде над всички нас“, написа Красимир Герчев във Фейсбук.

„Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е православна църква от 1614 година, разположена в разложкото село Добърско. Църквата, в която има запазени изключително ценни стенописи, е национален паметник на културата.

Наполовина в земята, без купол и камбанария, със съвсем мънички прозорчета, чудната църква в Добърско в Разложката котловина е сред най-ярките образци на изкуството и християнската култура у нас.

Добърчани я построили малка и ниска, за да не дразнят османлиите, но през вековете тя се е превърнала в богато изрисувана непристъпна крепост на християнството и българския дух. Никога не е опожарявана или събаряна и макар в нея да не се правят богослужения, черквата е отворена за посетители.

На толкова малко място в такава малка църква върху 160 квадратни метра са изографисани 460 изображения, като 30 от тях са на жени светици. Обикновено в църквите се изографисват от 4 до 7 жени. Имената на всички светици се разчитат спокойно, защото са изписани на старобългарски черковен език, а не на задължителния за този период старогръцки.

По забележителен начин е изографисано и Възкресение Христово – след възкръсването си Исус слиза в ада, за да може да освободи мъртвите от техните грехове. Стъпил е върху дървен кръст и черно тяло отдолу, което изобразява дявола. Символизира побеждаването на доброто над злото. Овалната форма с лъчие отстрани днес специалистите сравняват с космическа капсула.

Едно от изображенията е пряко свързано с църквата в Добърско и представя чудото на Исус Христос с изцелението на слепия по рождение. Под църквата и до днес извира аязмо, свещено кладенче, чиято вода помага, най-вече за очите. Много хора намират облекчение и се връщат отново заради водата.

Интересното е, че колкото и да е горещо лятото, водата никога не пресъхва, а зимата колкото и да е студена, водата не замръзва. Нивото й винаги е едно и също през цялата година. Направени са лабораторни изследвания, които показват, че водата е със силен химичен състав и не се препоръчва за ежедневна употреба.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

Блиц Новини
Участничка в „Ергенът“ се оплака от нездравословни условия

Снимки профил инстаграм Дамите в романтичното шоу „Ергенът“ окапват една по една. Много момичета са вече извън формата и разказват за впечатленията и преживяванията си от престоя вътре. Оказа се, че любовта не е единственото, което ги придружава в ежедневието. Явно храненето не им се е отразило добре. Една от …

error: Content is protected !!