fbpx

Органичният въглерод на Марс е вследствие от естествени „батерии“

www.obekti.bg

На Земята органичният въглерод се получава от биологични източници. На Червената планета обаче той най-вероятно е вследствие от химични реакции, сходни с тези, които захранват батериите в електрониката ви, пише Astronomy.com.

Години наред астрономите не можеха да разберат как точно Марс се е сдобила със своите органични въглеродни смеси, които на нашата планета се асоциират с живота, който познаваме.

Анализ на марсиански метеорити, паднали на Земята, разплита тази мистерия. Данните показват, че органичният въглерод най-вероятно се е получил от естествени „батерии“. Учените от научния институт „Карнеги“ откриват, че скалите съдържат органичен въглерод, сходен с този, открит от марсохода „Кюриосити“. Това позволява на Андрю Стийли и неговия екип да разберат по какъв точно начин тези органични смеси са се синтезирали на Червената планета.

Марсиански батерии

Астрономите достигат до извода, че тези смеси най-вероятно са се образували от електрохимична корозия на марсиански минерали от силно концентриран разтвор на солта. Процесът работи по начин, наподобяващ естествена и захранвана от корозията „батерия“. Той предоставя енергия за реакциите, създаващи смесите, коментира Стийли.

Новото проучване стъпва върху основите на изследване от 2012 г., в което Стийли и неговият екип потвърждават, че органичният въглерод в тези метеорити наистина е с марсиански произход, а не се е появил вследствие на земно замърсяване. Астрономите също така доказват, че източникът му не е биологичен.

Ако разберем кои точно процеси са участвали в образуването на въглеродните смеси на Марс, ще научим повече и за потенциалната обитаемост на планетата, категоричен е Стийли.

„Химичните реакции вероятно са сходни с тези, които са се случили в ранните стадии от живота на Земята“, добавя той. Всъщност те биха могли да настъпят навсякъде, където скалите са обкръжени от солен разтвор. Например в подземните океани на Енцелад и Европа.

За да достигне до това заключение, изследователският екип е използвал електронен микроскоп с висока резолюция и спектометър, за да заснеме проби от три метеорита. Както може да видите на тези снимки, астрономите успяват да различат резките от въглеродните пластове. Подобен вид текстури се образуват, когато минералите в марсианската скала си взаимодействат със солния разтвор. Резултатът е корозивна реакция.

В търсене на живот

„Марс вероятно ни показва как точно се е зародил животът на тази планета“ – казва Стийли и добавя, че при търсенето на живот дори и отрицателният отговор може да ни помогне да научим повече по този въпрос.

Изследването е публикувано в Science Advances.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!