fbpx

Опитайте се да запомните: 10 важни неща, които трябва да знаем за паметта

източник: obekti.bg

Можете ли да си представите свят без спомени? Не можете, нали? Спомените са като малки парченца от един по-голям пъзел – заедно те съставляват цялостната картина на вашия живот. Имаме навика да „изтриваме“ тъжните и да таим в себе си щастливите. Но без значение колко много се стараем, нашият мозък си има свой собствен „зъл“ план по отношение на паметта. Защо помним един куп незначителни неща, но забравяме онези, които искаме да запазим като спомен?

В следващите редове ще се опитаме да разберем логиката на мозъка и ще видим какво можем да направим, за да го накараме да забрави или запомни дадено нещо.

1. Можете да се опитате да се сещате за конкретни думи и числа с помощта на звуци

Ханс Еберстарк – австралийски лингвисти преводач – използва този свой метод, за да запомни думи и числа. Той се концентрира върху начина, по който думите звучат (а не върху тяхното изписване). Веднъж щом чуете думата, най-вероятно ще я запомните, дори и да не знаете какво значи.

2. Можете да принудите мозъка да запомни нещо

Мозъкът ни се опитва да ни предпази от излишната информация. Ако помним всяка малка подробност от нашето ежедневие, най-вероятно ще полудеем. Ако наистина искате да запомните нещо, можете да се опитате да повтаряте ситуацията или събитието периодично, сякаш го разказвате на някого. Това е готин трик, който ще убеди мозъка ви, че въпросната случка е важна за вас.

3. Нашият мозък помни неща, за които дори ние самите не подозираме.

Лекари заръчват на пациент, страдащ от амнезия, да запомни няколко думи. Той не успява. Впоследствие обаче му дават изречения с липсващи думи, които трябва да запълни (същите, които не е могъл да запомни). Учудващото в случая е, че успява. Как така? Работата е там, че нашият мозък помни неща, за които дори ние самите не подозираме.

4. Мозъкът свързва новата информация с минали преживявания

Нашият мозък постоянно свързва чисто новата информация с миналите ни преживявания. Не сте го забелязали? Добре, сетете се за последния път, в който сте гледали телевизия или сте чели книга. Когато видите нова актриса, вие веднага се опитвате да се сетите къде сте я виждали. Или например когато четете книга, се стараете да сравните събитията, които се случват на главните герои, с вашите собствени преживявания. Колкото по-голям опит имате, толкова по-добра е вашата памет.

5. Ако изпитвате затруднения да запомните нещо, ползвайте изображения

Това е техника, която хората с фотографска памет използват постоянно. Те просто трансформират информацията, от която се нуждаят, във визуална последователност от изображения. И вие можете да пробвате този метод. Просто свържете даден спомен с някаква картина в главата си. Ако имате бурно въображение, ще откриете, че този метод е лесен за приложение и е наистина ефективен.

6. Ако се опитвате да се сетите нещо важно, оставете останалия свят на заден план

Всякакви странични звуци, били те и приятни, разсейват мозъка ви и му пречат да извлече онази информация, от която се нуждаете. В подобни ситуации той не е сигурен дали искате да запомните тези звуци или да се сетите за нещо важно.

7. Мозъкът ви запаметява по-лесно нова информация, ако току-що сте хапнали или сте под стрес

 Глюкозата в тялото ви, която е вследствие от хубавата закуска или обяд, ви помага да си спомните дадено нещо много по-лесно. Стресът води до същия ефект. Емоционалните и стресови ситуации задействат по-добре процеса по сформиране на спомени.

8. Ако през целия ви живот е трябвало да вършите интелектуален, а не физически труд, най-вероятно паметта ви ще остане вечно млада

Изследванията показват, че университетските професори могат да се сетят с лекота за конкретен абзац от техните лекции, дори когато вече са се пенсионирали. Същевременно – хората, които са вършили физически труд, имат по-големи проблеми с паметта, когато остареят.

9. Можем да си спомняме различни неща и събития, просто защото мозъка ни забравя всички незначителни неща

Нашият мозък решава коя информация е важна и къде да я запази. Със сигурност ще запомните сватбения си ден или някое стресиращо събитие. Никога няма да може да се отървете от тези спомени. Ние обаче с лекота забравяме скучните събития или рутинните занимания. Това се нарича „ефектът на изтриването“.

Що се отнася до числата, Ханс заменя дадена цифра с буквата, на която прилича. Така например 7 може да бъде запомнена като L, тъй като изглеждат сходно, когато седмицата се обърне набратно.

10. Състояние на силна депресия и постоянен стрес може да унищожи паметта и мозъка

Никога не забравяйте това. Без значение от ситуацията, успокойте се, дишайте, издишайте. Помогнете на мозъка да измисли изход от дадената ситуация. Със сигурност има такъв.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!