fbpx

ОПЕК пак повиши прогнозите си за американското производство на петрол

Производството на петрол в САЩ ще бъде още по-голямо от предвиденото в идните години. Това предвижда Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в своя годишен доклад, публикуван днес, предаде Франс прес, цитирана от БТА. В него се прогнозира нетен растеж на глобалното търсене на черно злато в дългосрочен аспект.

Световното предлагане на втечнени въглеводороди – петрол, втечнен природен газ и др. – би трябвало да нарасне от 98,4 милиона барела петрол на ден през настоящата година на 104,7 милиона барела петрол на ден през 2023 г. и да достигне 111,9 милиона барела петрол на ден през 2040 г., според доклада.

Тези прогнози са малко по-големи в сравнение с прогнозите на ОПЕК от миналата година. Разликата идва от очаквания динамизъм в производството на черно злато в страните, които не са членки на картела, преди всичко САЩ.

Предлагането от страна на държави, които не са част от ОПЕК, се очаква да се увеличи от 8,6 милиона барела петрол на ден на 66,1 милиона барела петрол на ден до 2023 г. заради по-значимото търсене и по-високите цени на петрола, се отбелязва в доклада.

При все това производството от тези страни би трябвало да достигне пик едва в края на 20-те години на века, което ще позволи на добива на суров петрол в някои страни от картела, при който ще има тенденция за спад в средносрочен план, да тръгне нагоре енергично.

По отношение на търсенето, въпреки подема в сектора на електромобилите и политиките за преход към чисти енергии, световното търсене на петрол ще продължи да нараства, предвижда ОПЕК. То би трябвало да скочи от 97,2 милиона барела на ден тази година на 104,5 милиона барела на ден през 2023 г., а после на 111,7 милиона барела на ден през 2040, се казва в доклада. Това е малко повече от очакванията в доклада на картела от миналата година.

Но ритъмът в нарастването на търсенето ще се забави силно между 2035 г. и 2040 г. заради развитието на електрическите превозни средства и усилията в областта на енергийната ефективност.

Преди всичко картелът вижда развитие на нещата, което контрастира в зависимост от регионите в света. Жаждата за черно злато в нововъзникващите пазарни икономики ще се увеличи силно с демографския растеж, експанзията на средната класа и на икономиката им. А от началото на 20-те години на настоящия век търсенето на петрол в страните от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество ще намалее. Но до 2040 г. петролът ще си остане първата използвана енергия, преди природния газ и въглищата.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!